Ενάμιση μήνα πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου, το γεωπολιτικό παιχνίδι φαίνεται ότι παίζεται πλέον χωρίς κανόνες, καθώς κάποιοι προσπαθούν να πάρουν την κατάλληλη θέση στη σκακιέρα, ενώ άλλοι προετοιμάζουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν τους κανόνες που θα προσπαθήσει να επιβάλει ο νέος πλανητάρχης.

-Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την πρόσφατη πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα με την εκλογή Τραμπ, αφού αυτή ήρθε την ώρα που στη Σεούλ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον των διμερών σχέσεων. Κανείς Νοτιοκορεάτης δεν ξεχνά ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, στις 30 Ιουνίου 2019, πήγε στη Βόρεια Κορέα και συνάντησε τον ηγέτη της. Και τώρα οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται νέο φλερτ Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν.

-Οι Ισραηλινοί περιμένουν με ανυπομονησία τη νέα διοίκηση στον Λευκό Οίκο αφού ο Τραμπ καλεί τον Νετανιάχου να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο, του ελεύθερο να δράσει εναντίον του Ιράν και δεν στηρίζει τη λύση των δύο κρατών.

Κατά την προηγούμενη θητεία του ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συνέβαλε στην εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

-Σε «γεωπολιτική αμφιθυμία» είναι οι Τούρκοι. Από τη μια ο Ερντογάν είναι ο τύπος του ηγέτη που αρέσει στον Τραμπ, αλλά η σχέση του με τον Νετανιάχου είναι πολύ ισχυρότερη... Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα με το Τελ Αβίβ, που δεν θα μπορέσει εύκολα να το ξεπεράσει. Και έβαλε φωτιά στη Συρία για να προσπαθήσει να μπλοκάρει τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Αλλά και στην οικονομία ποιος έχει αμφιβολία ότι αυτά που έχει υποσχεθεί προεκλογικά ο Τραμπ δεν θα τα κάνει πράξη;

Στην προηγούμενη θητεία του είχε υποσχεθεί ότι θα κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα και το έπραξε, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει με την επιβολή νέων δασμών. Η επιβολή δασμών σε χώρες με ανοικτές οικονομίες και υψηλές εξαγωγές, όπως είναι η Γερμανία, θα προκαλέσει μεγάλη ύφεση με αρνητικές συνέπειες και για τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας.

Σε όλα τα παραπάνω, συνυπολογίστε ότι είναι η τελευταία του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ. Εκτός και αν καταργήσει την απαγόρευση για τρίτη θητεία. Ακούγεται απίθανο, αλλά Τραμπ είναι αυτός...