Τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στο τέλος Νοεμβρίου και του δεύτερου γύρου στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να μην «παγώνουν» τα δημοτικά συμβούλια για ένα τετράμηνο πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Λιβάνιος άκουσε τα προβλήματα που εξέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και μεταξύ των λύσεων που πρότεινε ήταν η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών περίπου δύο μήνες αργότερα ώστε «να μην υπάρχει κενό εξουσίας με προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν όχι μόνο σε δήμους όπου άλλαξε η δημοτική αρχή αλλά και εκεί που έμεινε με συνέπεια να προκύπτει ένα φοβικό συμβούλιο και να παγώνουν όλα, ακόμη και οι προσλήψεις νηπιαγωγώ και βρεφονηπιοκόμων για τους παιδικούς σταθμούς». 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των αποσπάσεων των αιρετών αλλά και το «περιβόητο ζήτημα των οφειλών τών αιρετών στους δήμους, ενώ φαντάζει αδιανόητο το γεγονός ένα έργο να έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2024 να μην έχει δημοπρατηθεί». 

Ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι πέρα από την κεντρική χρηματοδότηση των δήμων πρέπει να ενισχυθεί και η ικανότητα των εισπρακτικών υπηρεσιών τους να εισπράτουν θεσμοθετημένες πόρους όπως τα τέλη καταστημάτων για τραπέζοκαθίσματα και να απλοποιηθεί η οικονομική διαχείριση τους.