Κάποιοι διερωτώνται για τη χρησιμότητα της επωδού «προέχει η ανθρώπινη ζωή»: Προφανώς αγνοούν τη σημασία της «επωδού» και παραβλέποντας το πρώτιστο μέλημα σε μια καταστροφή ότι είναι να μην υπάρχουν θύματα, εμφανίζονται κοινωνικά αμόρφωτοι και συναισθηματικά ακαλλιέργητοι. Ενοχλούνται –ευτυχώς ελάχιστοι– γιατί η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων και, επιτρέψτε μας, για πρώτη φορά των ζώων. Πρώτα το ζην και μετά το φιλοσοφείν (Primum vivere deinde philosophari), κατά τον Αγγλο φιλόσοφο Τόμας Χομπς: Εδώ οι παντός του επιστητού επικριτές το τερματίζουν: αμπελοφιλοσοφούν εν καμίνω.
Αραγε αυτό που κατέστη εφικτό κατόπιν συντονισμένων ενεργειών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέτοιου μεγέθους επιχείρηση εκκένωσης, να μεταφερθούν 19.000 τουρίστες και κάτοικοι σε ασφαλή σημεία της Ρόδου, αποτελεί «επωδό» που δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται γιατί κάποιοι... κουράζονται να ακούν; Το γεγονός ότι αποδείχθηκε αποτελεσματικό το 112 είναι βαρετό; Μόνο αυτές οι δύο... «λεπτομέρειες» να είχαν υπάρξει στο Μάτι θα μιλούσαμε σήμερα για τραγωδία ή για καταστροφή; Ασφαλώς κανείς δεν είναι ικανοποιημένος και κανείς δεν υποστηρίζει ότι όλα λειτούργησαν σωστά: πρώτος απ’ όλους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ομως όλοι οι καλοί τη πίστει αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κλιματικής κρίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους της κυβέρνησης στο μέτρο του εφικτού. Αλλά δεν χωράει καμία συζήτηση ως προς την κορυφαία επιλογή που είναι η ανθρώπινη ζωή. Το προσπερνάμε λες και το κράτος είχε πάντα ιδιαίτερες επιδόσεις σε αυτό τον τομέα. Και, ναι, πρέπει να το επαναλαμβάνουμε κι ας «κουράζονται» ορισμένοι.