Η τοξικότητα, η λάσπη και ο λαϊκισμός δεν κόβουν εισιτήρια. Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να δημιουργεί συνθήκες που επηρεάζουν το θυμικό, εν τούτοις οι πολίτες είναι πλέον πιο ώριμοι, έχοντας περάσει και το δράμα της οικονομικής κρίσης, κυρίως όμως το ρεσιτάλ εξαπάτησης του 2015, με το σκίσιμο των μνημονίων και την Kolotumpa του δημοψηφίσματος.

Στη δημοσκόπηση της Pulse καταγράφονται οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιο είναι το συναίσθημα/κίνητρο με το οποίο θα επιλέξουν τι θα ψηφίσουν. Και οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι καταλυτικές αναδεικνύοντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει πρώτη με double score και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Το 48% των ερωτηθέντων απαντά ότι η επιλογή του θα βασιστεί στην προοπτική, δηλαδή στο ποιος προσφέρει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και δεν μιλάμε για την «Ελπίδα έρχεται» του Αλέξη Τσίπρα το 2015 διότι αυτή πέρασε και δεν ακούμπησε, που λένε, προκαλώντας χειρότερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν στη χώρα.

Επίσης, το 23% δηλώνει πως η επιλογή θα βασιστεί στη σιγουριά. Στο ποιος προσφέρει σιγουριά, κάτι που ανησυχεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών που θέλει σταθερότητα λύσεις στα προβλήματα.

Τέλος, υπάρχει και ένα ποσοστό που επιλέγει να επιβραβεύσει για όσα έχουν γίνει και είναι της τάξεως του 7%.

Στον αντίποδα, με βάση τον θυμό προτίθεται να ψηφίσει το 12% προκειμένου να… τιμωρήσει κάποιον συνήθως την κυβέρνηση. Είναι μικρό το ποσοστό αυτό. Ουσιαστικά όχι. Όμως σε σχέση με τα ποσοστά που καταγράφουν η προοπτική, η σιγουριά και η επιβράβευση δείχνει να είναι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που φωνάζει και κάνει ντόρο προκαλώντας την προσοχή.

Η ουσία είναι πως το 78% ψηφίζει με γνώμονα τη σταθερότητα και την ελπίδα για μια καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στο πλαίσιο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Ας δούμε τώρα την αποτύπωση των παραπάνω στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ας δούμε ποιο από τα κόμματα και κυρίως ποιος αρχηγός δύναται να προσφέρει προοπτική και σιγουριάς. Ποιος δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ποιος δηλώνει ότι οι πολίτες θα κρίνουν από το έργο που παράγεται. Έργο υπαρκτό με απτά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.

Με λάθη; Με λάθη. Με παραλείψεις; Με παραλείψεις. Μόνο που αυτά αναγνωρίζονται αναλαμβάνονται ως ευθύνη πολιτική και διορθώνονται. Διότι αυτό είναι η ουσία προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες παραγωγής πλούτου και αναδιανομής του.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά βάσει τον κριτηρίων. Όχι, δεν λέει κανείς ότι έχει το 78% των ψηφοφόρων, αφού πολλοί εξ αυτών εκτιμούν πως στα κόμματα που ψηφίζουν οι αρχηγοί τους δύναται να ανταποκριθούν. Όμως υπάρχουν δεδομένα.

Αποτυπώνονται στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού. Αποτυπώνονται στο έργο που εκτελείται. Στην εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τομών σε συνδυασμό με την επιστροφή του μερίσματος της ανάπτυξης στους πολίτες.