«Δεν πρέπει να δώσουμε λαβή σε εκείνους που θέλουν να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα που αμαυρώνει το ηθικό και τον ανθρωπισμό που διακατέχει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία με αυταπάρνηση καθημερινά επιτελούν το καθήκον τους στη θάλασσα του Αιγαίου, του Ιουνίου και του Κρητικού Πελάγους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ζητώντας, παράλληλα, να στηριχθεί το ηθικό και το έργο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα το οποίο εποπτεύουμε, είναι ξεκάθαρα η μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού. Έχουμε ζήσει διάφορες φάσεις σε αυτή την ιστορία, και σήμερα παραλαμβάνουμε το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μια φάση που οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, στη θάλασσα». Μάλιστα, με νωπή, ακόμα, τη μνήμη του τραγικού ναυαγίου που συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, τόνισε την ανάγκη πως «η θάλασσα της Μεσογείου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μια θάλασσα στην οποία θα υψώνονται φράχτες, αλλά θα πρέπει να είναι μια θάλασσα, ομαλής, ήρεμης και ασφαλούς επικοινωνίας και συγκοινωνίας».

Βαρβιτσιώτης: «Ανοιχτό» σε διάλογο με όλους τους φορείς το υπουργείο

Στη συνέχεια, ο υπουργός παρουσίασε ως κεντρικό στόχο την μεγέθυνση της συμμετοχής της ναυτιλίας στο πλαίσιο της εθνικής οικονομίας. Στόχος είναι εξάλλου, να αναμορφωθεί το σύστημα διαχείρισης και διοίκησης των λιμένων, ώστε να αποκτήσουν τον ρόλο που τους αξίζει. Επίσης, έκανε λόγο για την λεκτρονική επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, στην αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού στόλου που πρέπει να μπει στην πράσινη εποχή, στην υδροδοτική επάρκεια των νησιών. Άλλοι στόχοι είναι να μπουν περισσότεροι νέοι στο επάγγελμα, να γίνει η ναυτική εκπαίδευση περισσότερο ανταγωνιστική.

Ακόμα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους θανάτους από πνιγμούς αυτή την περίοδο. Πρόκειται, όπως είπε, κυρίως για ηλικιωμένους: «Προσοχή, είναι αμαρτία 350 άνθρωποι το χρόνο να πνίγονται στη θάλασσα, ως επί το πλείστον άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους. Είναι κοινωνικό ζήτημα να προστατεύσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο είναι «ανοιχτό» στο διάλογο, με όλους τους φορείς, «με σεβασμό και στους επιχειρηματίες της θάλασσας, με σεβασμό και στους ναυτικούς, γιατί δεν υπάρχει ελληνική ναυτιλία χωρίς Έλληνες ναυτικούς, και δεν υπάρχουν καράβια με ελληνική σημαία, αν δεν έχουν ελληνική παρουσία, στο κατάστρωμα και στη γέφυρα».