Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ διέσπειραν –όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης– ψευδείς ειδήσεις εν γνώσει τους. Και τις επανέλαβαν, παρά τις αρχικές επίσημες διαψεύσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα όσα υποστήριξαν σχετικά με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τιτάνια μάχη που δόθηκε για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα «συγκάλυψης» και για τα πυροσβεστικά μέσα υποστηρίζοντας πως δεν χρησιμοποιήθηκαν. Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε πως κατά την επίσκεψή του στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας «είδε» στο σύστημα ότι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στον αέρα και επιχειρούσαν μόνο 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Για να «δέσει» τα fake news επικαλέστηκε «ρεπορτάζ» και «μαρτυρίες κατοίκων».

Η δεύτερη κατηγορηματική διάψευση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, που αναγκάζεται να ασχολείται με ψευδείς ειδήσεις, είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική αφού ξεκαθαρίζει ότι τη Δευτέρα επιχείρησαν συνολικά 36 εναέρια μέσα και ειδικότερα το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν 20 εναέρια μέσα ενώ παράλληλα δηλώνει και ότι «η επιμονή στην αμφισβήτηση των εν λόγω στοιχείων θίγει την αξιοπιστία της επιχειρησιακής μας αφοσίωσης ως προς την αποστολή μας».

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία χθες Τρίτη 13 Αυγούστου 2024.

Ειδικά για τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, επιχειρούσαν συνολικά 36 εναέρια μέσα και ειδικότερα το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν 20 εναέρια μέσα.

Αυτή είναι η επίσημη και πέραν κάθε αμφισβήτησης καταγραφή στο σύστημα Engage του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων.

Η επιμονή στην αμφισβήτηση των εν λόγω στοιχείων θίγει την αξιοπιστία της επιχειρησιακής μας αφοσίωσης ως προς την αποστολή μας».

Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο κλειδί. Η αναφορά στην αμφισβήτηση που δεν εδράζεται στο παραμικρό στοιχείο. Απλά σε… μαρτυρίες, σε… ρεπορτάζ και κυρίως σε αυτά που είδε και κατάλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη και ενημέρωσή του.

Έτσι βρέθηκε σε εξέλιξη μια πολιτική αντιπαράθεση που όμως πλήττει την Πυροσβεστική. Και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου εγείρει ζήτημα παραπέμποντας ουσιαστικά στην επόμενη πυρκαγιά όπου οι πολίτες θα εμφανίζονται να αμφισβητούν τους άνδρες και τις γυναίκες του σώματος.

Δείχνει να εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει τους θεσμούς χωρίς να διαθέτει το παραμικρό στοιχείο. 

Σε κάθε περίπτωση, η σαφής και κατηγορηματική ανακοίνωση θέτει όλους όσοι βάλλουν κατά των αρχών και του έργου που επιτελούν προ των ευθυνών του. Κυρίως τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια συνωμοσίας που στήνουν με fake news.