«Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία της Κ ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης», αυτά επισημαίνει σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία. 

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ σημειώνει, επίσης: «Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, ιδιαίτερα γύρω από πλήθη ή συγκεντρώσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες, τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε». 

Επέκταση από τις ΗΠΑ της άρσης εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου 

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα, στον απόηχο όλων όσων έχουν συμβεί μετά από την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ σε Νεκρή Ζώνη κοντά στο χωριό Πύλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων έναντι της Κύπρου.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την επαναβεβαίωση της εν λόγω απόφασης και την επέκτασή της για το οικονομικό έτος 2024, η οποία βασίζεται στη νομοθεσία "Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act" που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019».

«Η απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. Στόχος μας παραμένει η εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας που διεξάγεται στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ανάγκης για οικοδόμηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζεται ακόμα στο κείμενο της ανακοίνωσης. 

Η δήλωση του Μπομπ Μενέντεζ

Επιπλέον, με μία αυστηρή ανακοίνωση καταδίκασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ την επίθεση στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ από τους Τουρκοκυπρίους, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, «απαράδεκτη» και «εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». 

Στην ανακοίνωσή του ειδικότερα ανέφερε: «Καταδικάζω κατηγορηματικά τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των ΗΕ παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

»Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει αμέσως να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν περαιτέρω δράσεις κλιμάκωσης που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΕ, αλλά επίσης τη σταθερότητα γενικά στο νησί. Πρέπει ακόμα να σταματήσουν οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή, η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και τη συμφωνημένη νεκρή ζώνη.

»Αυτές οι ανταγωνιστικές δράσεις υπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Επίσης, παροτρύνω τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ορίσει έναν αντιπρόσωπο να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία».