Αναφερόμενος στην άμεση και «πρωτοφανή», όπως την χαρακτήρισε, αντίδραση του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας σχετικά με την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρίνισε στην ΕΡΤ ότι δεν θα υπάρξει αποπροσανατολισμός από τη διπλωματική προσπάθεια που γίνεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου «να διασφαλιστούν η ασφάλεια, η ειρηνική διαβίωση».

Σημείωσε ότι είναι «πρωτοφανής» η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, «γιατί ακριβώς αντιλαμβάνονται το μέγεθος αυτής της πρόκλησης, το μέγεθος αυτής της παραβίασης από πλευράς του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος».

Επεσήμανε ότι «σε αυτόν ακριβώς τον στόχο θα συνεχίσουμε. Εμείς θα μείνουμε επικεντρωμένοι, γιατί ακριβώς αυτά τα απαράδεκτα επεισόδια είναι απόδειξη της ανάγκης για μόνιμη και οριστική ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, για να μπορέσουν να διασφαλιστούν η ασφάλεια, η ειρηνική διαβίωση στη χώρα μας. Δεν θέλουμε ούτε πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε».

Λετυμπιώτης: Η διεθνής κοινότητα είναι μάρτυρας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις διπλωματικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προς την κατεύθυνση της επανέναρξης διαπραγματεύσεων: «Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, από την πρώτη στιγμή που έχει εκλεγεί, που έχει αναλάβει καθήκοντα ως εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ενδεχομένως αυτές οι ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, από πλευράς κατοχικού καθεστώτος, να στοχεύουν ακριβώς σε αυτό. Να εμποδιστεί αυτή η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, την οποία τονίζω εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μέσα από τη διαπραγμάτευση, μέσα από τις συνομιλίες εντός των συμφωνημένων πλαισίων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Και αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα είναι μάρτυρας. Βλέπει ποιος είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής, ποιος σέβεται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ποιος έχει μια ειλικρινή διάθεση για ειρηνική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ο συντονισμός για την αποτροπή των σχεδιασμών στα Κατεχόμενα

«Από χθες η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βεβαίως σε συντονισμό πάντοτε με την ελληνική Κυβέρνηση, προς αποτροπή αυτών των σχεδιασμών από το κατοχικό καθεστώς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στην ΕΡΤ, εξηγώντας τι έχει προηγηθεί από τη σημερινή επίθεση των Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Όπως είπε: «Τα πλάνα τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το πρωί, είναι ενδεικτικά. Από χθες υπάρχει μια συντεταγμένη επιχείρηση από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς της δημιουργίας νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης. Επιχειρείται η δημιουργία ενός δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άσσος με ένα προκεχωρημένο παράνομο φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα σημερινά γεγονότα, τόνισε: Είδαμε το τουρκικό καθεστώς, το κατοχικό καθεστώς να προχωρεί σε απαράδεκτες ενέργειες βίας απέναντι στην ειρηνευτική δύναμη, της οποίας οι όροι εντολής της είναι ακριβώς εντός της νεκρής ζώνης, να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Είναι απαράδεκτο».

Τέλος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοδουλίδη: «Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία η κυπριακή κυβέρνηση με την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κόμπο, αλλά υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».