Τη σοβαρή ανησυχία τους για το περιστατικό στην Πύλα στην Κύπρο, εξέφρασαν σε κοινή δήλωση οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καταδικάζοντας από κοινού τις τουρκοκυπριακές επιθέσεις σε προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλώντας σε άμεσο τερματισμό των εργασιών του ψευδοκράτους, με ιδιαίτερα έντονη γλώσσα.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμενων Εθνων από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα. Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για Ειρήνη στην περιοχή», υπογραμμίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Καταδίκη από ΗΠΑ Βρετανία και Γαλλία

Στο ίδιο μήκος κύματος η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο, συγκεκριμένα εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη παράνομης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τα βόρεια στην νεκρή ζώνη, προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα και τις αναφορές για επιθέσεις από τ/κ δυνάμεις στους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτών των ΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς το πρωί. Οι απειλές στην ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η ζημιά σε περιουσία των ΗΕ αποτελούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι τρεις Πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως απαράδεκτες και υπονομεύουν τη δυνατότητα των ΗΕ να εκπληρώσουν την ειρηνευτική αποστολή τους. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται, παρά την παρουσίαση πρότασης από τα ΗΕ σε σχέση με τις τ/κ ανησυχίες στην περιοχή» τονίζει η ανακοινωση. «Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν τις εργασίες άμεσα», τονίζουν οι τρεις χώρες.

Όπως αναφέρεται στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 2674 (30 Ιανουαρίου 2023) οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα όρια της νεκρής ζώνης και να αποφεύγουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση και να τερματίσουν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές. «Καλούμε τις τ/κ αρχές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες περαιτέρω κλιμάκωσης, που δημιουργούν κίνδυνο υπονόμευσης των προοπτικών επιστροφής στις διαπραγματεύσεις και να τερματίσουν άμεσα οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των ειρηνευτών των ΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή», υποδεικνύουν.

Τέλος, οι τρεις Πρεσβείες επισημαίνουν πως ενέργειες που είναι μονομερείς ή οδηγούν στην κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορεί να αλλάξουν το στάτους κβο στη γραμμή αντιπαράταξης ή καταπάτησης της νεκρής ζώνης πρέπει να τερματιστούν, ώστε να επιτραπεί να γίνουν βήματα για χτίσιμο εμπιστοσύνης και εργασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Κόιλν Στιουαρτ στις επαφές τους με τα μέρη για αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική συμφωνία. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει εκπρόσωπο των ΗΕ και να ζητήσει από τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοικτές στα βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.