Έμπρακτη απόδειξη της συνέπειας λόγων και πράξεων, πρακτική που εφαρμόζεται από το 2019 αδιαλείπτως, αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, το οποίο υλοποιεί περίπου το 50% των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», ψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ «παρών» επί της αρχής δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν επί της αρχής τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επιβεβαιώνοντας την εγκυρότητα του πρόγράμματός της, η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο φέρνει μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ και 4,4 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Πλησιάζει, συνεπώς, το 50% του συνολικού της πλάνου των 9,1 δισ. ευρώ. Υλοποιείται δε και η δέσμευση για ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κάτι για το οποίο επίσης είχε δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ, με στόχο να σταματήσει, κάποτε, ο προεκλογικός πληθωρισμός παροχών και να θωρακιστεί το δικαίωμα των πολιτών να ξέρουν τι πρεσβεύει και πόσο αξιόπιστη είναι η κάθε πολιτική δύναμη.
Οι κατευθύνσεις και οι προϋποθέσεις
Τρεις είναι οι σαφείς κατευθύνσεις του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα η ενίσχυση του εισοδήματος, η αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας και η ιδιαίτερη στήριξη στους πιο ευάλωτους, στην οικογένεια και στη νέα γενιά. Οι δε προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι επίσης σαφείς στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και αφορούν στη συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης, τη δημοσιονομική ισορροπία και τη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ενίσχυση του εισοδήματος
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι μισθοί των σχεδόν 650.000 δημοσίων υπαλλήλων που παραμένουν χαμηλοί και καθηλωμένοι εδώ και 14 χρόνια, θα «δουν» αυξήσεις. Οι αυξήσεις αφορούν όλους, είτε ανήκουν στο ενιαίο, είτε στα ειδικά μισθολόγια, επίσης όσους έχουν οικογένεια ή κατέχουν θέσεις ευθύνης, ώστε και οι απαιτήσεις από αυτούς να είναι μεγαλύτερες.
Η τόνωση του εισοδήματος εκδηλώνεται με πολλές μορφές: από τις ειδικές ενισχύσεις παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΣωμάτωνΑσφαλείας μέχρι το ειδικό επίδομα στους Πανεπιστημιακούς.
Το ετήσιο όφελος για κάθε εργαζόμενο φτάνει τα 800 ευρώ καθαρά. Ενώ και με το νέο αφορολόγητο και με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και των κρατήσεων του Ταμείου Πρόνοιας, το καθαρό όφελος αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι νέες αυξήσεις σε συνδυασμό με τις παράλληλες φοροελαφρύνσεις προσφέρουν, στο εξής, σε κάθε δημόσιο υπάλληλο έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο. Πρόκειται για μία αναγνώριση του έργου τους, αλλά και έναν μοχλό που θα πυροδοτήσει την παραγωγικότητα της Διοίκησης και ένα ακόμη κίνητρο ώστε, μαζί με την ψηφιοποίηση, με τη σωστή κατανομή του προσωπικού και την αξιολόγηση των υπηρεσιών, ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα.
Στήριξη στους πιο ευάλωτους, στην οικογένεια και στη νέα γενιά
Επίσης προβλέπονται μόνιμα μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας, των ευάλωτων και των νέων, όπως η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 1.340.000 πολίτες η απαλλαγή 200.000 παλαιών δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
Αναδρομικές αυξήσεις 7,75% σε 10.000 συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών. Σε συγγραφείς και καλλιτέχνες, σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και σε παθόντες εν υπηρεσία.
Ετήσια καταβολή 150 ευρώ του Youth Pass στους νέους 18 και 19 ετών. Φέτος, το ποσό αυτό θα εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο, διευκολύνοντας 200.000 δικαιούχους να ταξιδέψουν, να διαβάσουν ή να δουν παραστάσεις και να παρακολουθήσουν συναυλίες.
Σημαντικός είναι ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης του προγράμματος «Σπίτι Μου». Έχουν εγκριθεί πάνω από 21.100 αιτήσεις. Και πλέον καταβάλλονται 4.644 δάνεια για ισάριθμες πρώτες κατοικίες, που αφορούν 8.000 νέους και νέα ζευγάρια.
Τη δέσμη των μονίμων ελαφρύνσεων ολοκληρώνει η νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που θα είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές. Είναι μία πρόσθετη ενθάρρυνση να διευρύνουμε την ασπίδα άμυνας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.
Αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας
Το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει σχεδόν το 10% των καθημερινών αγορών. Επεκτείνεται το Market pass, ενισχύοντας 2.800.000 οικογένειες με 22 μέχρι και 100 ευρώ, κάθε μήνα. Ένα αφορολόγητο και ακατάσχετο βοήθημα το οποίο θα διαρκεί ως αντίμετρο στην άνοδο των τιμών, όσο θα παραμένει και η ακρίβεια στα τρόφιμα.
Δεν πρόκειται για τη λύση του προβλήματος, όπως αναγνωρίζουν από την κυβέρνηση, αλλά για μία προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών του. Είναι ένα μέτρο ανακούφισης, που αντισταθμίζει μέρος των απωλειών από την άνοδο των τιμών χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Τη σημασία του μέτρου αντιλαμβάνεται, κανείς, μόνο αν υπολογίσει πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το βάρος των καθημερινών εξόδων χωρίς τη δική του συμβολή. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το Market pass υιοθετούν, τώρα, όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Ασφαλώς, στο μέτωπο κατά της ακρίβειας μετέχουν και οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας, ενώ σταθερά παραμένουν τα όρια του εμπορικού κέρδους.
Τι επιτυγχάνεται τελικά με το νομοσχέδιο;
Με το νομοσχέδιο αποκαθίστανται διαχρονικές αδικίες, όπως το δηλώνει καθαρά η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Έχει σαφή κοινωνικό προσανατολισμό αφού κλιμακώνονται οι ενισχύσεις με έμφαση στους πιο αδύναμους, στους χαμηλόμισθους, στις οικογένειες και στη νεολαία. Συνδυάζονται μόνιμα μέτρα για το εισόδημα με στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν έκτακτες συνθήκες. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον μύθο περί δήθεν «επιδοματικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Γιατί οι αυξήσεις στους μισθούς και οι φοροελαφρύνσεις είναι πάγιες και διαρκείς, ενώ επί μέρους ενέργειες, όπως το Market pass, αφορούν επίκαιρα προβλήματα, όπως η παγκόσμια ακρίβεια.
Οι μόνιμες αυξήσεις, πέρα από τα έκτακτα μέτρα βοηθούν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον πληθωρισμό. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 21,8% με τον πληθωρισμό στο 15,1%. Κάτι που σημαίνει ότι με την πολιτική μας οι αμοιβές των ανθρώπων έμειναν σταθερά πάνω από τις τιμές των προϊόντων.
Αυτή η σύνθετη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος βρίσκεται και στην καρδιά της οικονομικής μας αντίληψης. Στήριξη, ωστόσο, η οποία δεν θα εδράζεται σε φόρους ή σε ασύμφορο δανεισμό. Αλλά στην ανάπτυξη. Δηλαδή, σε εξαγωγές και επενδύσεις που μεγεθύνουν την απασχόληση. Γιατί και αυτή αποτελεί παράγοντα ευημερίας. Για να το πω διαφορετικά, το ποσοστό ανεργίας που από 17,5% έπεσε στο 11%, στην κοινωνία μεταφράζεται σε 300.000 πολίτες που πλέον απέκτησαν εισόδημα.