«Σήμερα γι' αυτή τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, η προτεραιότητά μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε: «Αν η πρώτη τετραετία για την κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εστίασε και πέτυχε την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, με ένα φιλοεπενδυτικό, φιλοαναπτυξιακό σχέδιο το οποίο ξεδιπλώθηκε σε τέσσερα χρόνια, σήμερα γι' αυτή τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, η προτεραιότητα μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα.

«Γι' αυτόν τον στόχο δεσμευτήκαμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες πολύ πριν τις εκλογές και αυτή τη στρατηγική χαράζουμε μετά από τη νίκη της ΝΔ», πρόσθεσε. Αξίζει να αναφερθεί πως με το πέρας της διαδικασίας, «υπέρ» του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης - πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε - επιφυλάσσονται για την Τετάρτη, οπότε και θα εισαχθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση. 

Το καινούργιο νομοσχέδιο υλοποιεί το 50% του προγράμματός μας 

Όπως είπε εμφατικά ο κ. Θεοχάρης: «Το καινούργιο νομοσχέδιο που εισηγείται προς ψήφιση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υλοποιεί ήδη το 50% του προγράμματός μας και των οικονομικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Ιστορικά, τουλάχιστον, από τη Μεταπολίτευση και εξής, δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα με τη συνέπεια λόγων και έργων που επιδεικνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Από τον τίτλο κιόλας του νομοσχεδίου, δηλώνουμε ξεκάθαρα το κοινωνικό πρόσημο της οικονομικής μας πολιτικής. Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας -συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», σημείωσε.

Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε: «Φέρνουμε ευνοϊκά για το εισόδημα και τους μισθούς μέτρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. που κοστολογείται το πρόγραμμά μας. Μέτρα κοστολογημένα ως το τελευταίο ευρώ, με χαρακτήρα κοινωνικό και αναπτυξιακό. Με δικαιοσύνη, μακριά από τη λογική του "δώσ' τα όλα"». 

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας, ότι το νομοσχέδιο «υπηρετεί ένα μεγάλο συμβόλαιο, ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το λαό και γι' αυτό επιβάλλεται η υπερψήφιση του» 

«Αυτό ονομάζεται συνέπεια λόγων και έργων»

Από πλευράς του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ξενοφών Μπαραλιάκος επεσήμανε: «Με εργατικότητα, ρεαλισμό και συνέπεια, όπως πράξαμε μέχρι τώρα, συνεχίζουμε να κάνουμε σταθερά ανοδικά βήματα, να ανεβάζουμε σταθερά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, και όλα αυτά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο εκτροχιασμού τις δημοσιονομικές ισορροπίες του κράτους».

«Όπως ολοκληρώσαμε το προεκλογικό πρόγραμμα της προηγούμενης τετραετίας σεβόμενοι τους Έλληνες πολίτες, έτσι και τώρα, ξεκινώντας το νομοθετικό μας έργο με το παρόν νομοσχέδιο, καλύπτουμε το 50%, περίπου, των προεκλογικών οικονομικών δεσμεύσεων του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ονομάζεται συνέπεια λόγων και έργων», υπογράμμισε στο τέλος.

ΣΥΡΙΖΑ: προτίθεται να υπερψηφίσει

Το σημερινό νομοσχέδιο δεν δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης: «Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις όταν προσδιορίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις, για πρώτη φορά πράγματι, στο διαθέσιμο εισόδημά τους μετά από 13 χρόνια της τάξεως του 5%, την ώρα που μόνο ο πληθωρισμός του 2022 ήταν σύμφωνα με την Eurostat 7,6%».

«Και γι΄ αυτό αυτές τις ημέρες, παρά τις επιμέρους συγκλίσεις και αποκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί στη συζήτηση, η ιδέα της Νέας Δημοκρατίας ότι ο σημερινός νόμος συνιστά άρση των εν εξελίξει κλιμακούμενων κοινωνικών ανισοτήτων της χώρας, είναι προφανώς απολύτως εσφαλμένη», είπε.

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τη στάση του κόμματός του στην επικείμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται επί της αρχής να υπερψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως συναίνεση προς την ασκούμενη οικονομική ή δημοσιονομική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης».

Διαφωνία Συντυχάκη-Θεοχάρη για τα όρια συνταξιοδότησης 

Την απόσυρση του άρθρου 61 του νομοσχεδίου για τα «προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών και άνω», έθεσε εμφατικκά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης: «Αυτό το επαίσχυντο άρθρο οδηγεί με έμμεσο τρόπο τα όρια συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προκαλώντας την αντίδραση του παριστάμενου υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Αντιδρώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, απάντησε: «Τα όρια συνταξιοδότησης είναι ο ελάχιστος χρόνος ηλικίας κάτω από τον οποίο δεν μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό έχει νομοθετηθεί με το ν.4670/2020, είναι τα 67 χρόνια και δεν αλλάζουν. Υπάρχουν άνθρωποι πάνω από τα 67 χρόνια που δεν έχουν τα ένσημα που απαιτούνται για να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να μένουν εγκλωβισμένοι στα προνοιακά επιδόματα».

Ο κ. Συντυχάκης συνέχισε, λέγοντας: «Η διάταξη είναι πολύ σαφής. Λέει εφαρμογή σε ανέργους ηλικίας άνω των 67 έως 74 ετών. Άρα λοιπόν, όσοι είναι από 67 έως 74 ετών λογίζονται ως εργαζόμενοι, άρα έχουμε εμμέσως πλην σαφώς αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης».

Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε: «Το όριο συνταξιοδότησης είναι το όριο κάτω από το οποίο υποχρεωτικά εργάζεται κάποιος. Πάνω από τα 67 έτη, δίνουμε μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τη δυνατότητα να συμπληρώσει κάποιος από τα ένσημα και να ξεφύγει από την παγίδα φτώχειας, που, ενδεχομένως, να βρίσκεται».

Ανεξάρτητη Αρχή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και θα παραμείνει έτσι 

«Το παρόν νομοσχέδιο στο σύνολό του περιλαμβάνει αρκετές ρυθμίσεις και διατάξεις που είναι, μεν, προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αλλάζουν ριζικά τις παθογένειες των θεμάτων που άπτονται», είπε ο Αθανάσιος Χαλκιάς, ειδικός αγορητής του κόμματος «Σπαρτιάτες» και πρόσθεσε: «Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πως ο Έλληνας έχει ανακτήσει το επίπεδο μισθού και αγοραστικής δύναμης, ώστε να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Στη νομοθετική πρόβλεψη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Είναι προβληματικό το ότι η κοστολόγηση αναλαμβάνεται από μια ανεξάρτητη Αρχή, τα μέλη της οποίας διορίζονται εμμέσως πλην σαφώς από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφού ο πρόεδρος και τα άλλα 4 μέλη του ΔΣ προεπιλέγονται μεταξύ των υποψηφίων από τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», επισήμανε ο κ. Βιλιάρδος.

«Είναι μια ανεξάρτητη Αρχή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όπως και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους, δεν έχουν μπει ή παρέμβει ή κάνει ανακοινώσεις οι οποίες έχουν σχέση με κάποια κομματική ή άλλη λογική και νομίζω ότι αυτό είναι ένα κέρδος για τη δημοκρατία μας και έτσι θα παραμείνει», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο ειδικός αγορητής της «ΝΙΚΗΣ» Ανδρέας Βορρύλας, επανέλαβε την απόφαση του κόμματος του να υπερψηφίζει θετικές διατάξεις που αυξάνουν τα εισοδήματα, που είναι αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Διατύπωσε όμως πλειάδα παρατηρήσεων.

Ιδίως σε σχέση με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, για τα ακίνητα που ασφαλίζονται, ο κ. Βορρύλας είπε ότι αν ψηφιστεί ως έχει η προτεινόμενη διάταξη, θα προκύψουν δυσανάλογες ασφαλιστικές αξίες και μεγάλα ασφαλιστικά κόστη σε σχέση με την ωφέλεια που προκύπτει από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας του ακινήτου. Να υιοθετηθεί ασφαλιστική αξία που θα προκύπτει με βάση το κόστος κατασκευής του κτιρίου, μειωμένο με το συντελεστή που θα αναφέρεται στην παλαιότητα του ή να γίνεται υπολογισμός με βάση την τρέχουσα αξία του ακινήτου, όπως προσδιορίζεται αυτή από τις ασφαλιστικές εταιρείες», είπε ο βουλευτής της «ΝΙΚΗΣ».