Η Μόσχα προχώρησε σε κοινές πυρηνικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να στέλνει σαφές μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση.

Σε μια περίοδο όπου η γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το Κρεμλίνο επέλεξε να ανεβάσει ξανά τους τόνους μέσω μεγάλης κλίμακας κοινών πυρηνικών ασκήσεων με τη Λευκορωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ρωσικής πυρηνικής ισχύος στην «παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων», ενώ έκανε ειδική αναφορά σε εκτοξεύσεις βαλλιστικών και πυραύλων κρουζ στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Οι ασκήσεις, που πραγματοποιούνται υπό το βάρος των συνεχιζόμενων διεθνών συγκρούσεων και της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, θεωρούνται από αναλυτές ακόμη μία επίδειξη στρατηγικής αποτροπής από τη Μόσχα, με στόχο να καταδείξει πως οι πυρηνικές της δυνατότητες παραμένουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Για την κοινή πυρηνική άσκηση που διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία, μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Εγγυητής της κυριαρχίας

Ο Ρώσος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι, μπροστά στην αύξηση των παγκόσμιων εντάσεων και την εμφάνιση νέων απειλών, η πυρηνική τριάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εγγυητής της κυριαρχίας του Κράτους Ένωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας, εξασφαλίζοντας την επίλυση στρατηγικών αποτρεπτικών καθηκόντων, τη διατήρηση της πυρηνικής ισοτιμίας και της ισορροπίας δυνάμεων παγκοσμίως.

Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους των ασκήσεων είναι η πρακτική εκτόξευση βαλλιστικών και κρουζ πυραύλων. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χρήση πυρηνικών όπλων ως έκτακτο μέτρο ασφάλειας της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε σε άλλο σημείο πως «η Ρωσία λειτουργεί με βάση ένα προγραμματισμένο σχέδιο και δεν εμπλέκεται σε αγώνα εξοπλισμών», προσθέτοντας πως η χώρα του «σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεών της».

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν ασκήσεις για την προετοιμασία και χρήση πυρηνικών δυνάμεων υπό την απειλή επιθετικότητας από τις 19 έως τις 21 Μαΐου. Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για την πρακτική κοινής προετοιμασίας και χρήσης πυρηνικών όπλων που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία. Η εκπαίδευση στη μάχιμη χρήση πυρηνικών όπλων και η πυρηνική υποστήριξη στρατιωτικών μονάδων ξεκίνησε στη Λευκορωσία στις 18 Μαΐου.