Η γνωστή επωδός για το κράτος: «Πού είναι» ή «τι έκανε»... Αυτή τη φορά προς απογοήτευση όλων όσοι μεμψιμοιρούν για το «επιτελικό» κράτος, υπάρχει απάντηση: Εκανε αυτό που έπρεπε στον κατάλληλο χρόνο. Προφανώς δεν βολεύει, αλλά η πραγματικότητα γενικώς δεν ακολουθεί τις ορέξεις όσων ασκούν αντιπολίτευση στα αποκαΐδια.

Και η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος έκανε αυτό που θα έκανε κάθε σοβαρή κυβέρνηση κατανέμοντας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για πυροπροστασία, ποσό ύψους 23.140.000 ευρώ για το 2023.
Δεν θυμάμαι πότε στο πρόσφατο ή στο απώτερο παρελθόν το υπουργείο Εσωτερικών να προνοεί από τον Μάρτιο ώστε οι δήμοι να έχουν στα ταμεία τους εγκαίρως χρήματα για την πυροπροστασία.

Ασφαλώς δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης, μια και μιλάμε για «Αυτοδιοίκηση», να παρακολουθεί τους δημάρχους αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Οπως και δεν είναι δουλειά του κράτους να αστυνομεύει τους οικοπεδούχους που αδιαφορούν για τις περιουσίες τους και επιδεικνύουν εγκληματική αδιαφορία έναντι του κοινωνικού συνόλου. Απαιτούμε από το κράτος – το οποίο κακώς ταυτίζουμε με την κυβέρνηση, αλλά σ’ αυτό ευθύνονται και οι κυβερνήσεις– να δικάζει και να καταδικάζει. Δεν είναι δουλειά του.
Υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που αυτή η κυβέρνηση θέσπισε.
Τελεία!

Παράγραφος: Ολοι αυτοί οι εθνικοί εισαγγελείς μπορούν να μας πουν ποιοι και πότε ξεχαρβάλωσαν το κράτος; Κάποτε θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το κράτος (που δεν είναι πάντα... κράτος) είμαστε εμείς και η εικόνα του είναι η εικόνα μας.