Βασική προτεραιότητα για την Νέα Δημοκρατία απο την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της αποτελούν οι νέοι, κάτι που γίνεται αντιληπτό και σε κάθε ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία αναφέρονται οι παρεμβάσεις και οι δεσμεύσεις που αφορούν στη νέα γενιά.  Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες στους νέους.

Οι δεσμεύσεις για τους νέους

Για τον σκοπό αυτό κινήθηκε και δεσμεύεται να κινηθεί -έθεσε άλλωστε τις αναγκαίες βάσεις και εξασφάλισε τους απαιτούμενους πόρους- σε παράλληλους άξονες που αφορούν:


--Πρώτον, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί. Το νηπιαγωγείο ξεκινάει πια από τα τέσσερα και περιλαμβάνει την εκμάθηση ξένης γλώσσας. Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση. Αυξάνονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Τα Πανεπιστήμιά μας αλλάζουν, προσφέροντας στους νέους επαγγελματική προοπτική, με γνώση, με βιβλιοθήκες και όχι με βαριοπούλες.


-Δεύτερο, την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Απριλίου και ανέρχεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Με τη δέσμευση να αυξηθεί στα 950 ευρώ εντός της νέας τετραετίας.


--Τρίτο, τη νέα στεγαστική πολιτική για νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Προβλέπεται ταυτόχρονα και έχει ήδη δρομολογηθεί μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών.


--Τέταρτο, την τόνωση της απασχόλησης των νέων με δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.


--Πέμπτο, δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», που έχει ξεκινήσει πιλοτικά, για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων. Τη διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Επιπλέον, στη νέα τετραετία αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.