Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα της χώρας μας που σταθερά και αταλάντευτα από το 1974 εγγυάται αδιαπραγμάτευτα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εξάλλου οι ευρωπαϊκές αξίες βρίσκονται στον πυρήνα της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 9 Μαΐου 1950 στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει τη Διακήρυξη Σουμάν, με την οποία προτείνει μία νέα μορφή πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη, γράφοντας την πρώτη σελίδα στην ιστορία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τις ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους μετά την ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σουμάν οραματίζεται «τη δημιουργία μιας “μαγιάς” για μια ευρύτερη και βαθύτερη κοινότητα μεταξύ των χωρών που για μεγάλο διάστημα τις χώριζαν αιματηρές διενέξεις», όπως αναφέρει, και κάνει λόγο για μια Ευρώπη που «θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν μια εν τοις πράγμασι αλληλεγγύη».

Ο υπερεθνικός θεσμός που οραματίστηκε ο Σουμάν και οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) ένα χρόνο μετά, εδράζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές, την ειρήνη και την αλληλεγγύη, με σκοπό ο πόλεμος μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών να καταστεί αδιανόητος και υλικά αδύνατος.


Από την ΕΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Στις 25 Μαρτίου 1957 υπογράφεται η Συνθήκη της Ρώμης, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Η ΕΟΚ μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου 1992. Η ιστορική αυτή συνθήκη έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η πορεία της χώρας μας προς την ΕΕ υπήρξε μακρόχρονη και περιπετειώδης. Το 1961 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής οραματίζεται τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας που διαμορφωνόταν και υπογράφει τη συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, η οποία διακόπτεται λόγω της δικτατορίας. Το 1975, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει εκ νέου αίτηση ένταξης. Οραματιζόταν μια Ελλάδα με ισχυρή φωνή, στη σφαίρα των χωρών που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Διέβλεψε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα εγγυάται τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και θωρακίζει περαιτέρω την εθνική μας ασφάλεια. Ηταν 28 Μαΐου 1979 όταν η Ελλάδα έγινε η δέκατη χώρα της ΕΟΚ, ανοίγοντας την πύλη και για τις άλλες χώρες του Νότου αλλά και χώρες των Βαλκανίων.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο τη Συνθήκη Προσχωρήσεως της Ελλάδας και υπογραμμίζει: «Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας φιλοδοξεί να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην πραγματοποίηση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης, στην οποία βαθύτατα πιστεύει».

Το μεγαλόπνοο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή βρίσκει θερμό υποστηρικτή και συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Στη συνέχεια και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν, υποστήριξαν την ουσιαστική συμμετοχή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα. Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού και του δυτικού πολιτισμού, και η ενεργός συμμετοχή της στην ΕΕ είναι λογικό επακόλουθο, αφού η ΕΕ εδράζεται στη Δημοκρατία, την πλέον σημαντική κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο.

Οι ενισχύσεις των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, συνέβαλαν καταλυτικά στην ενίσχυση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, στην ανάπτυξη έργων υποδομής και στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή. Η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, προϊόντων και υπηρεσιών δημιούργησε μια πιο ανοιχτή και ανθεκτική ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αφού τα σύνορά της είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η χώρα μας ωφελήθηκε επίσης και στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ υπέρκειται των εθνικών νόμων και συνιστά ένα εφαλτήριο ταχύτερης εμπέδωσης και εμβάθυνσης όλων των δικαιωμάτων.


Ανθεκτικότητα των αρμών


Εβδομήντα τρία χρόνια μετά τον πρώτο σπόρο της Διακήρυξης Σουμάν, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξελίχθηκαν, ωστόσο οι ευρωπαϊκοί δεσμοί δοκιμάστηκαν. Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, η ανθρωπιστική και ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρες «στα σπλάχνα» της ΕΕ, θυμίζουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη και η δημοκρατία.

Ταυτόχρονα όμως μέσα από τις προκλήσεις και τις κρίσεις αυτές αναδείχθηκε η ανθεκτικότητα των αρμών που συνδέουν τις χώρες της ΕΕ, μετουσιώνοντας σε πράξη το σύνθημα της ΕΕ «ενότητα στην ετερότητα». Και τούτο γιατί οι ευρωπαϊκές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδεικνύονται διαχρονικά πολύ πιο ισχυρές από τις προκλήσεις που μπορεί να ταλαντεύουν προσωρινά το οικοδόμημα της ΕΕ.

Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που σταθερά και αταλάντευτα από το 1974 εγγυάται αδιαπραγμάτευτα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι ευρωπαϊκές αξίες βρίσκονται εξάλλου στον πυρήνα της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα, στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για μία ευρωπαϊκή, ισχυρή, παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.