Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρότασή της για αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με την προσδοκία ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ήπιου και εποικοδομητικού κλίματος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση αυτή φαίνεται να ενισχύεται από την πρόσφατη αναστολή επιβολής νέων δασμών από πλευράς ΗΠΑ, γεγονός που προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για εξομάλυνση των σχέσεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που επικαλείται το Politico, η ΕΕ προετοιμάζει συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό να μετριάσει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τις εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ένα από τα βασικά μέτρα που εξετάζονται είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ομαδικής ζήτησης LNG μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Μέσω αυτού, η Ευρώπη θα μπορεί να προβαίνει σε μεγαλύτερες, συντονισμένες παραγγελίες, κάτι που όχι μόνο θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύ ως προς τις τιμές, αλλά και θα ανταποκρίνεται στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση των εξαγωγών τους.
Η στρατηγική αυτή επιδιώκει να εξυπηρετήσει διττό στόχο: αφενός την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, και αφετέρου την εξισορρόπηση των γεωπολιτικών και εμπορικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον, σε μία περίοδο όπου οι διατλαντικές εντάσεις αναζωπυρώνονται.
Η προσφορά δεν είναι απαραίτητα νέα. Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και μήνες να εμπλακεί με την κυβέρνηση Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η προσέκρουσε σε σύγχυση και αδιαφορία στην Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει — οι αγορές καταρρέουν και οι επιχειρηματίες παρακαλούν τον Τραμπ να αλλάξει τακτική. «Αυτές οι προτάσεις υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά τώρα ελπίζουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Η τακτική Τραμπ και η παύση 90 ημερών
Από την εκλογή του τον Νοέμβριο, ο Τραμπ επιμένει να αγοράσει η ΕΕ περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και αέριο για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.
Την Τρίτη ανέβασε τους τόνους επιβάλλοντας εκτεταμένους δασμούς 20% στην ΕΕ, λέγοντας ότι η ήπειρος πρέπει να ξοδέψει 350 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο σε αμερικανική ενέργεια για να καλύψει το εμπορικό έλλειμμα που ο πρόεδρος θεωρεί ότι υφίσταται. Παρά τη ρητορική, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν στην πραγματικότητα μια σχετικά ισχυρή εμπορική σχέση, αν λάβουμε υπόψη τόσο τα αγαθά όσο και τις υπηρεσίες.
Αργά την Τετάρτη, ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε 90ήμερη αναστολή για τους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς, επιμένοντας ότι οι εταίροι της Αμερικής πρέπει τώρα να διαπραγματευτούν για να εξαλείψουν τα εμπόδια στο εμπόριο.
Η ΕΕ το εκλαμβάνει αυτό ως άλλη μια ευκαιρία για να προωθήσει την προσφορά της για LNG. Οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά την επιθυμία τους να καταναλώσουν περισσότερα αμερικανικά καύσιμα, θεωρώντας πως έτσι θα απεξαρτηθούν ενεργειακά από την πολεμοκάπηλη Ρωσία,
«Στο μέλλον, θα αγοράζουμε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, σε εκδήλωση την Τρίτη, υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους στόχους της ΕΕ για το περιβάλλον.
Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα. Στο τέλος της ημέρας, είναι οι εταιρείες και όχι οι κυβερνήσεις, που αγοράζουν το LNG. Και ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι οι εταιρείες τους ήδη εισάγουν όσο το δυνατόν περισσότερο αμερικανικό LNG.
Επιπλέον, παραμένει ασαφές πόσο καλά θα λειτουργήσει ένα σύστημα ομαδοποίησης της ζήτησης. Η ΕΕ ξεκίνησε ένα παρόμοιο σύστημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ελπίζοντας να μειώσει τις τιμές που είχαν εκτοξευθεί. Ωστόσο, λίγες εταιρείες συμμετείχαν τελικά. Παρ’ όλα αυτά, η ομαδοποίηση παραγγελιών από ιδιωτικούς προμηθευτές και η σύνδεσή τους με Αμερικανούς προμηθευτές είναι ένας τρόπος για να εισάγει η ΕΕ μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού LNG.
Οι ανησυχίες για τις τιμές του LNG αιωρούνται επίσης πάνω από τις συνομιλίες.
Η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων τους στο 90% της χωρητικότητάς τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, και οι πρωτεύουσες ανησυχούν ότι μια καλοκαιρινή βιασύνη για την αγορά προμηθευμάτων — τα περισσότερα από τα οποία θα είναι αμερικανικά — θα αυξήσει τις τιμές. Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν για χαλάρωση αυτών των κανόνων, ελπίζοντας ότι η ευελιξία θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν λιγότερα συνολικά για LNG.
Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην επαναφορά των δασμών, αλλά προς το παρόν, όπως είπε, «θέλουμε να δώσουμε στις διαπραγματεύσεις μια ευκαιρία».