Στο τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο καθαρής ισχύος 792 MW, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των εταιρειών Clavenia, ΔΕΠΑ Εμπορίας, EUSIF Larissa και Volton για την από κοινού συμμετοχή τους στη Λάρισα Θερμοηλεκτρική.
Το έργο, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, θεωρείται κολοσσιαία στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και θα αποτελέσει το πιο αποδοτικό εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου (CCGT) στη χώρα, με καθαρή θερμική απόδοση 62,6%, αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία της Mitsubishi Heavy Industries. Τον ρόλο του διαχειριστή ενέργειας καθώς και την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία της μονάδας θα αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έκανε λόγο για «μία σημαντική επένδυση τόσο για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία όσο και τη χώρα συνολικά», καθώς η μονάδα «θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει «κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ενεργειακή μετάβαση προς ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που υπηρετεί τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον».
Για επένδυση που «ενισχύει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος και διευρύνει τον ανταγωνισμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχεία που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές», μίλησε από τη μεριά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, και έκανε λόγο για «ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό φορέα με καίριο ρόλο στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Αποδοτική συνεργασία
Ο Eli Cohen, υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, χαιρέτισε «τη δημιουργική και αποδοτική συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων επενδυτών για την ανάπτυξη ενός προηγμένου ενεργειακού έργου στην Ελλάδα, με αξιοποίηση κορυφαίας ισραηλινής τεχνολογίας και παράλληλο σεβασμό προς το περιβάλλον», ενώ ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, ανάφερε: «Η συμμετοχή μας στο έργο της Λάρισα Θερμοηλεκτρικής αποτελεί στρατηγική επιλογή με ξεκάθαρο ενεργειακό, οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Επενδύουμε σε μια μονάδα αιχμής, που ενισχύει ουσιαστικά την επάρκεια ισχύος της χώρας, προσφέρει αυξημένη ευελιξία στο σύστημα και συμβάλλει στη σταδιακή απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος. Η επένδυση αυτή θα συμβάλλει στη δημιουργία πολλών άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία. Παράλληλα, διαμορφώνουμε έναν νέο επενδυτικό άξονα με περιφερειακή αναφορά, καθώς η Λάρισα αποκτά κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας».
«Οραματιστήκαμε από την αρχή ένα έργο ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, που συνδυάζει τεχνολογία αιχμής, υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Το έργο της Λάρισας αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με ενσωμάτωση καινοτόμων ισραηλινών τεχνολογιών, όπως αποθήκευση υδρογόνου, παραγωγή πράσινης μεθανόλης και μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συμμετοχή ισχυρών ελληνικών και διεθνών εταίρων ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προοπτική της επένδυσης», τόνισε ο Nissan Caspi, Διαχειριστής Εταίρος της Clavenia Ltd.
Στα «σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της στρατηγικής επένδυσης», στάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EUSIF Larissa ΑΕ, Διονύσης Αλισσανδράτος, και δεσμεύτηκε ότι το έργο της Λάρισας «μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές παραγωγικές υποδομές της χώρας».
Τέλος, ο Νικόλαος Μπάκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Volton ΑΕ, σημείωσε ότι η συμμετοχή της εταιρείας στο συγκεκριμένο έργο «εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων με μακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία. Η νέα μονάδα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά CCGT μονάδων στην Ελλάδα».
Έμπειρη τεχνογνωσία
Σε κάθε περίπτωση, το φυσικό αέριο εκτός από κυρίαρχη ενεργειακή επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται το καύσιμο του 21ου αιώνα και συγχρόνως γέφυρα διαχρονικής μετάβασης από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Η υλοποίηση του μεγάλου έργου της εισαγωγής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας δρομολογήθηκε με την ίδρυση της ΔΕΠΑ, το 1988, όταν και ξεκίνησε το έργο βασικής υποδομής, λογιστικής αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, που έφερε το συγκεκριμένο είδος ΑΠΕ από τη Θράκη ως την Αττική και σε όλα τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της ηπειρωτικής χώρας.
Από τότε έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής πίεσης μεταφοράς, πάνω από 5.000 χιλιόμετρα μέσης πίεσης διανομής σε έναν αριθμό διαφορετικών περιοχών και ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών χαμηλής πίεσης σε τουλάχιστον έξι ευρύτερες αστικές περιοχές.
Επίσης, ολοκληρώθηκε η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, συνδεόμενου μέσω υποθαλάσσιων αγωγών με το κεντρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Καρατσαμπέ της Τουρκίας στην Κομοτηνή, μήκους 295 χιλιομέτρων.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν την επέκταση των δικτύων διανομής και τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές με καταναλωτές μέχρι 10 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, με αποτέλεσμα η εσωτερική αγορά να καλύπτει πλέον όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με δυναμικό περαιτέρω ανάπτυξης.