Ο Στέφανος Κασσελάκης πολύ θα ήθελε να αδειάσει ακόμα και εκείνους που τον στήριξαν, όπως ο Παύλος Πολάκης, όμως στην περίπτωση του τελευταίου, παρότι προσπάθησε να τον αποδοκιμάσει κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το αποτέλεσμα έδειξε ότι αν και πρόεδρος τελικά είναι παντελώς ανίσχυρος.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Επόμενο ήταν ο Κρητικός βουλευτής να αποθρασυνθεί και να δηλώσει ότι δεν παίρνει πίσω «ούτε λέξη απ’ όσα είπα στην κυρία Συρεγγέλα», ενώ νωρίτερα, στο λογαριασμό του στο Χ, αναδημοσίευσε σχόλια τρολ, τα οποία τον υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή στην επίθεση που έκανε στη γραμματέα της ΝΔ. Οπως αυτό: «Πήγαν να κάνουν θέμα την αθλιότητα και τα ψέματα της Συρεγγέλα και σηκώθηκε ένα γιγάντιο πανελλήνιο τσουνάμι υπεράσπισης του Πολάκη και τους έπνιξε»!

Η παραλίγο διαγραφή

Η περίπτωση Πολάκη απασχολεί τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ, χρόνια τώρα. Οι γνωρίζοντες θυμούνται ότι λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2023 είχε φθάσει στα πρόθυρα της διαγραφής. Είναι κοινό μυστικό ότι τότε η Ολγα Γεροβασίλη, λόγω της θεσμικής θέσης που κατείχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, του είχε μεταφέρει το βαρύ κλίμα που υπήρχε στην τότε ηγεσία του κόμματος, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και πλέον υπάρχει μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε νέο παραστράτημα. Σήμερα είναι τέτοιο το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη που η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, προσπάθησε να «λαξεύσει τον λίθο» και κληθείσα να σχολιάσει το παράδοξο της συγγνώμης του Στέφανου Κασσελάκη προς τη Μαρία Συρεγγέλα, παρότι ο Πολάκης δεν πήρε λέξη πίσω, βάφτισε «λεκτικό ατόπημα» τη χυδαία και σεξιστική επίθεση του στελέχους.

Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του βουλευτή Αλέξανδρου Αυλωνίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι τα όσα είπε ο Πολάκης δεν ήταν σεξιστικά γιατί τα ίδια «ξεστομίζει για όλους». Αντιθέτως, ο Χρήστος Σπρίτζης είπε ότι κακώς η απόφαση της ΠΓ δεν καταδίκασε τη στάση Πολάκη. Εξάλλου από τις συκοφαντίες του βουλευτή Χανίων δεν ξεφεύγουν ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη διένεξη του με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Μάλιστα τα όσα είχε πει τότε ο Πολάκης είχαν αναγκάσει τον καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης να ρωτήσει τον Στέφανο Κασσελάκη αν υιοθετεί την αντιεμβολιαστική και αντιεπιστημονική ρητορική του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Στο μεταξύ, τα νέα ήθη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, αφού την απόφασή του να μην παραχωρήσει την καθιερωμένη ομιλία προς στους παραγωγικούς φορείς στη φετινή ΔΕΘ κοινοποίησε ο πρόεδρος προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, προκαλώντας… σοκ. Σε ότι αφορά το οικονομικό αδιέξοδο του κόμματος, ένα από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου πρότεινε τη διεξαγωγή… εράνου, προκειμένου να μην τρωθεί η δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ…

Κάποτε στην ΚΝΕ...

Ο Παύλος Πολάκης, από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια στην Κρήτη, στρατεύτηκε στην ΚΝΕ. Μάλιστα όταν βρέθηκε στην Ιατρική Αθηνών ήταν από τους πιο μαχητικούς συνδικαλιστές της «Πανσπουδαστικής». Οταν το 1989 η ΚΝΕ θα διασπαστεί, με αφορμή τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, ο Πολάκης δεν θα διστάσει να ταχθεί με την «αριστερούς διαφωνούντες» και να ακολουθήσει το Νέο Αριστερό Ρεύμα.

Ωστόσο, δεν μπορούσε να μείνει μακριά από τα κοινά και έτσι στράφηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέχθηκε δήμαρχος Σφακίων, με τις περιβόητες ανορθόδοξες διαχειριστικές μεθόδους του, όπως θα παραδεχτεί και ο ίδιος δημόσια: «Εκανα μία συνειδητή επιλογή, μαζί με τους συνεργάτες μου. Εδώ και έναν χρόνο διατηρώ διπλό ταμείο. Ενα μαύρο και ένα άσπρο. Ακούστε με προσεκτικά. Δεν νιώθω ούτε ότι είμαι παράνομος, είμαι ο πιο διαφανής που υπάρχει».

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 παρέμενε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έστω και από απόσταση, για να οδηγηθεί την εποχή των Μνημονίων στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι ο ίδιος δεν το αναφέρει συχνά, την ίδια χρονική περίοδο και για μικρό διάστημα, είχε βρεθεί κοντά στο ΕΠΑΜ, τον πολιτικό σχηματισμό που ίδρυσε ο Δημήτρης Καζάκης, με ιδεολογία που συνδύαζε την αντίθεση στα Μνημόνια και τις έντονα εθνικιστικές απόψεις. Μάλιστα, στις εκλογές του Μαΐου 2012, ο Πολάκης θα ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ΕΠΑΜ. Ομως τον Ιούνιο θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και σταδιακά θα βρεθεί στα ψηφοδέλτια και τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015, θα εκλεγεί βουλευτής Χανίων.