Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές τόσο στην Αριστερά όσο και στην Κεντροαριστερά. Πολλά στελέχη ήδη έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι «ψάχνονται».

Συνεπώς, το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι τι θα γίνει με τα «ορφανά» του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ναι μεν ορισμένοι θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι όμως θα αναζητήσουν αλλού πολιτική στέγη, χτυπώντας ενδεχομένως και την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, που αποκτά (αργά αλλά σταθερά) περισσότερες δυνάμεις, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη από την πρώτη στιγμή υπήρχαν δύο τάσεις: η μία που υποστηρίζει ότι οι πόρτες θα πρέπει να μείνουν ανοικτές αλλά υπό σημαντικές προϋποθέσεις και η δεύτερη που υποστηρίζει ότι κανείς που έφυγε στα δύσκολα δεν πρέπει να επιστρέψει!

Ψήφος στη νέα γενιά

Εξάλλου, πρόσφατα στο «Μανιφέστο» o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τόνισε ξεκάθαρα ότι «γενίτσαροι» στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία θέση.

Το ίδιο, μάλιστα, υπαινίχθηκε χθες σε συνέντευξή του (ethnos. gr) και ο Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στην κοινωνία, δεν κάνει διευθετήσεις κορυφής και κοιτάει μπροστά, με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης». Για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη («Πρώτο Θέμα»): «Γνήσια ανανέωση σημαίνει ότι τα νέα πρόσωπα που αναδεικνύουμε προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο και δεν περιφέρουν από κόμμα σε κόμμα την “αριστεία” τους. Εχουν σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονη αντίληψη για την άσκηση εξουσίας».

Με άλλα λόγια, η πλειονότητα των στελεχών του κόμματος δεν λένε «ναι» σε επαναπατρισμό στελεχών που είχαν αποχωρήσει. Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι τη δεδομένη στιγμή η νέα γενιά των βουλευτών (Μάντζος, Δουδωνής, Χρηστίδης, Χριστοδουλάκης) είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά, καθώς δεν φέρει τα βάρη του παρελθόντος. «Δεν συναλλασσόμαστε με όρους εξουσίας, γιατί αυτό όχι μόνο θα υπονομεύσει μια νέα ηγεμονία της Kεντροαριστεράς, αλλά και γιατί απογοητεύει τους πολίτες οδηγώντας τους στην αποχή», τονίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αλλωστε, το πολιτικό κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται προς τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν να συμπράξουν σε ένα μέτωπο επί τη βάσει πολιτικών θέσεων.

Λίφτινγκ σε πρόσωπα

Την ίδια ώρα, πάντως, μια μικρή μειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι υπάρχει χώρος προκειμένου λίγοι και... εκλεκτοί να επιστρέψουν. Προφανώς δεν πρόκειται για στελέχη που ανέλαβαν υπουργικό θώκο και είχαν στρέψει τα βέλη τους εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη. Και οι ίδιοι εκτιμούν ότι στόχος πρέπει να είναι η ανανέωση με ανθρώπους, που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, η γραμμή που εκπέμπεται από τα ανώτερα κλιμάκια του κόμμα το ς είναι σαφής: Προσφορά... καρέκλας δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επαναλάβει ούτε αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά θα οικοδομηθεί η ανανέωση της παράταξης από τα σπλάχνα της.