Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση της Euronext για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έρχεται μόνο και μόνο να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχει απλά μετατραπεί σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει γίνει ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα της λογικής Παύλου Πολάκη…
Γιατί; Μα διότι η ανακοίνωση κλείνει με την εξής αναφορά: «Παρά το ότι πρόκειται για μια ιδιωτική συναλλαγή, τραγική ειρωνεία αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των τελευταίων ημερών μέσω της είδησης για την πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού η αρχική αποτίμηση της εταιρείας ύψους 400 εκατ. ευρώ είναι μικρότερη και από το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η χώρα μας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Ναι, αυτό λέει το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί να πλασαριστεί κάθε φορά ως δήθεν «σοβαρή αντιπολίτευση», αλλά δεν μπορεί να συγκρατηθεί αφού αδυνατεί να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο πέραν αυτού του λαϊκισμού. Και μόνο το γεγονός πως κάνει αυτόν τον παραλληλισμό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα το συγκεκριμενο κόμμα.
Όχι ότι με τη γενικότερη συμπεριφορά και στάση του έχει δείξει άλλα στοιχεία, αφού εξακολουθεί να βάλλει κατά του πρωθυπουργού με ύβρεις και ακραίους χαρακτηρισμούς φτάνοντας στο σημείο να επιχειρεί να τον εντάξει στο κάδρο των ευθυνών για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η περίπτωση όμως του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ενδιαφέροντος που δείχνει η Eurotext δεν εντάσσεται σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι που έχει στήσει η αντιπολίτευση και θα μπορούσε να τοποθετηθεί με διαφορετικό τρόπο.
Όμως ο λαϊκισμός και η κόντρα με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης οδηγεί τη Χαριλάου Τρικούπη σε μια τοξικότητα που χρησιμοποιείται πλέον ως μέτρο σύγκρισης για την ανάδειξη του καλύτερου λαϊκιστή.
Ολόκληρη άλλωστε η ανακοίνωση είναι χαρακτηριστική:
«Η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις πολιτικές της σε θέματα κεφαλαιαγοράς, έσπευσε να επιδοκιμάσει την πρόταση της Euronext για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πριν καν ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις και εκτιμηθούν όλες οι επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστηριακό οικοσύστημα.
Και όλα αυτά αφού η κυβέρνηση:
- επί χρόνια έχει αφήσει το Χρηματιστήριο να κινείται χωρίς πυξίδα, όντας σαφώς υποτιμημένο αφού η κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται σήμερα σε μόλις 35% του ΑΕΠ της χώρας,
- υπήρξε απλός παρατηρητής μεγάλων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό,
- δεν ενισχύει την προληπτική εποπτεία των εισηγμένων εταιρειών, αφού η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παραμένει υποστελεχωμένη παρά το πλήθος των αρμοδιοτήτων της,
- επέτρεψε να πλήττεται το κύρος της κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου αφήνοντας επί μήνες να σέρνονται φήμες περί κακών σχέσεων της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας της εποπτικής αρχής με τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου,
- δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταστεί κόμβος των κεφαλαιαγορών στα Βαλκάνια, παρά το ότι είχε τη σχετική τεχνογνωσία.
Αναγνωρίζοντας τα γενικότερα οφέλη που αναμένεται να έχει για την ελληνική κεφαλαιαγορά η πιθανή ολοκλήρωση της συναλλαγής, με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να γνωστοποιηθούν κρίσιμες παράμετροι της πρότασης εξαγοράς, όπως η μελέτη επιπτώσεων στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από τη Euronext για την αποτίμηση της εταιρείας.
Παρά το ότι πρόκειται για μια ιδιωτική συναλλαγή, τραγική ειρωνεία αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των τελευταίων ημερών μέσω της είδησης για την πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού η αρχική αποτίμηση της εταιρείας ύψους 400 εκατ. ευρώ είναι μικρότερη και από το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η χώρα μας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.»