Σε όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του τόνισαν πολλές φορές πως η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα. Σήμερα, λένε πως το κερδίζουν αυτό το στοίχημα.

Πώς ακριβώς κερδίζεις ένα στοίχημα όταν δεν έχεις κερδίσει τίποτα στα χέρια σου πραγματικά;

Εξηγούμαι.

Στη διαδικασία ανάδειξης προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, το 2016, συμμετείχαν 420.000 μέλη. Φυσικά αυτό την επανακαθιέρωσε ως το κορυφαίο κόμμα σήμερα στην Ελλάδα, το πιο πολυπληθές και ζωντανό, αλλά και το μακροβιότερο.

Στο ΠΑΣΟΚ το 2021, στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του κόμματος, συμμετείχαν 270.000 ψηφοφόροι και τον Απρίλιο του 2022 στις αλλαγές καταστατικού και την επανεκλογή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν 170.000. Σε μια διαδικασία δηλαδή όχι και τόσο εξέχουσας σημασίας.

Δεν συγκεντρώνουν ούτε τους 170.000 του 2022

Σήμερα τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν το περίμεναν και μιλούν για τόσο μεγάλη συμμετοχή; Ούτε καν τους 170.000 που ψήφισαν το 2022 κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Αυτή είναι η «τεράστια συμμετοχή» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος του κόμματος, πάντως, έχει πολλή, μα πάρα πολλή δουλειά, αν θέλει να ξαναμιλήσει στον κόσμο και να ανακτήσει δυνάμεις. Η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ναδίρ, για να ανατραπεί αυτό, πρέπει πρώτα να καταλάβουν πραγματικά γιατί έφτασαν σε αυτήν τη θέση και να σταματήσουν να κάνουν όσα έκαναν.

Αλλά ο διχασμός, ο λαϊκισμός, τα fake news δεν τους αφήνουν. Αν τα νικήσουν αυτά, τότε μπορεί να τους ξαναδούμε ψηλά. Αλλιώς, ολοταχώς στο 3%...