Δεν είναι μόνο η τοξικότητα και ο ακραίος λαϊκισμός. Δεν είναι μόνο η αρνητική σε βάρος πολιτικών αντιπάλων διαφήμιση και η διασπορά fake news. Είναι πλέον και η ταύτιση ως προς την αποφυγή δημοσιοποίησης περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων που έρχεται να αναδείξει τις ομοιότητες του Στέφανου Κασσελάκη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία της χώρας του, παρά τις καταδίκες και τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφεύγει να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση παρότι ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στην εκλογική διαδικασία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και τώρα στη διαδικασία των ευρωεκλογών. Επικαλείται νόμους και «παράθυρα» για να το αποφύγει. Εμπαίζει τους ψηφοφόρους λέγοντας τη μία πως θα το κάνει πριν από τις ευρωεκλογές και την άλλη ότι θα το δημοσιοποιήσει πριν από την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 30ή Ιουνίου.

Η διαφορά εδώ είναι πως ο νόμος λέει έως τις 30 Ιουνίου. Που σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει σήμερα. Και αν όχι να το καταθέσει, σίγουρα μπορεί να το δημοσιοποιήσει ώστε να σταματήσει και η όλη συζήτηση. Εκτός αν τίθεται κάποιο θέμα. Δηλαδή αν η δημοσιοποίηση των περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων ανοίξει τελικά τη συζήτηση.

Τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ

Στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πολιτικός –υποψήφιος και εν συνεχεία πρόεδρος– που έσπασε την παράδοση ετών και δεν κατέθεσε τα οικονομικά του στοιχεία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καυχιόταν με κάθε ευκαιρία για το πόσο επιτυχημένος ήταν. Το κάνει και σήμερα.

Μόνο που αρνιόταν –σημείωση: έχει το δικαίωμα– να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του, εν αντιθέσει με την πάγια πρακτική όλων των προέδρων των ΗΠΑ. Γιατί;

Τον Ιανουάριο του 2023 ένα δημοσίευμα στο «Forbes» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του. Το «γιατί» απαντάται εύκολα εάν θυμηθούμε τι έχουν πει άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του τέως προέδρου των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. «Εάν άφηνε τις φορολογικές δηλώσεις του να δημοσιοποιηθούν, θα εξέταζαν τα πάντα», είπε ο Φιλ Ράφιν, φίλος και συνεργάτης του Τραμπ στο Λας Βέγκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Forbes» το 2017. «Δεν θα έκανε τίποτα άλλο από το να απολογείται για τη φορολογική του δήλωση επί τέσσερα χρόνια. Ούτε εγώ θα το ’κανα στη θέση του’».

Και συνέχιζε αναφέροντας ότι «ο Μάικλ Κοέν, πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε μια παρόμοια εξήγηση όταν ρωτήθηκε για την ακρόαση του Τραμπ στο Κογκρέσο το 2019. «Μου είχε πει ότι δεν ήθελε να έχει μια αρμάδα think tanks –ειδικές σε θέματα φορολογίας– που να κάνουν φύλλο και φτερό τις φορολογικές του δηλώσεις, και στη συνέχεια να υποβληθεί σε έλεγχο και τελικά να έχει συνέπειες, να του επιβληθούν πρόστιμα και ούτω καθεξής’».

Κατέληγε δε ως εξής: Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά από κάποιους ελέγχους και την υποχρεωτική αποδέσμευση φορολογικών του δηλώσεων το 2023 ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ: «Οι φορολογικές δηλώσεις ‘‘Τραμπ’’ επιβεβαιώνουν πόσο επιτυχημένος ήμουν και πώς μπόρεσα να αξιοποιήσω τις αποσβέσεις και διάφορες άλλες φοροελαφρύνσεις ως κίνητρο για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και υπέροχων έργων».

Σας θυμίζει κάτι αυτή η ρητορική;