Στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και πέραν των υποψηφίων και των συγγενών τους σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Είναι τέτοια η κόπωση του εκλογικού σώματος από τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, που η κοινή γνώμη εκτονώθηκε στις διπλές εθνικές εκλογές.

Αυτή η απάθεια και η αδιαφορία ενέχουν τον κίνδυνο να μην πάνε στις κάλπες μαζικά οι πολίτες. Ενέχουν τον κίνδυνο της μεγάλης αποχής που κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει, που θα οδηγήσει και ποιοι υποψήφιοι θα εκλεγούν τελικά.

Σε δεύτερη μοίρα η Αυτοδιοίκηση

Δυστυχώς αλλά οι εκλογές για τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση των τοπικών κοινωνιών έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οι εθνικές εκλογές βγάζουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, όμως και οι αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι στο σημερινό σύστημα εξουσίας της χώρας ίσως έχουν μεγαλύτερη παρέμβαση και σημασία από την κεντρική εξουσία.

Υπό αυτήν την έννοια κανένας δεν πρέπει να λείψει την Κυριακή. Ολοι οι πολίτες πρέπει να πάνε στις κάλπες για να μην προκύψουν, λόγω της αποχής, σοβαρά προβλήματα με την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών που ο μέσος πολίτης θα τραβάει τα… μαλλιά του για την απόφαση των ψηφοφόρων.

Στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε τους τοπικούς άρχοντες που θέλουμε να διοικήσουν τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε. Επιλέγουμε τους καλύτερους, τους πιο άφθαρτους, τους πιο αποτελεσματικούς και σίγουρα τους καλύτερους. Με τα δικά μας κριτήρια και με βάση την πορεία και την ανάπτυξη που έχει η δική μας πόλη, η δική μας περιοχή.

Γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα και προσοχή στην τελική μας επιλογή. Στην επιλογή η οποία θα μας ακολουθεί όχι για τα επόμενα 4 χρόνια, αλλά για τα επόμενα 5 έτη μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές. Γιατί το σύστημα έχει αλλάξει. Οπως, ευτυχώς, έχει αλλάξει και το εκλογικό σύστημα το οποίο πλέον δίνει πλειοψηφίες στα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια, σε αντίθεση με το απαράδεκτο σύστημα που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Π. Σκουρλέτης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Η συμμετοχή όλων στις κάλπες της Κυριακής πρέπει να είναι μαζική…