Πέτσας: Δεν είναι σοβαρή η Αξιωμ. Αντιπολίτευση, συγχέει τα self test με τα rapid

by news

Για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm 97,8” και τους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά.

“Η Κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τομείς της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας -είτε είναι η εκπαίδευση, είτε είναι το λιανεμπόριο- όμως ο τρόπος και ο ρυθμός με τον οποίο θα συμβεί αυτό, εξαρτάται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Εκείνο που έχει φανεί, τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι μία σταθεροποίηση που ενδεχομένως βλέπουμε αυτή την εβδομάδα, δεν είναι σίγουρα “κατοχυρωμένη”, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Και τα σχολεία και το λιανεμπόριο θα είναι σίγουρα στις “βαλβίδες αποσυμπίεσης” που έχουμε περιγράψει πριν από το Πάσχα. Θεωρώ, πάντως, ότι θα πάμε σταδιακά για να μπορούμε να έχουμε υπό τον έλεγχό μας -όσο αυτό είναι δυνατό- το επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να μην ξεφεύγει ο έλεγχος και στο σύστημα υγείας.
Αυτό που έχει σημασία να γίνει κατανοητό είναι ότι έχουμε τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες μπροστά μας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να αντιστρέψουμε αυτό το τρίτο κύμα, που ελπίζω ότι θα είναι και το τελευταίο. Και επειδή το Πάσχα είναι ένα πολύ σοβαρό χρονικό ορόσημο, δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσουμε αυτόν τον στόχο. Μετά το Πάσχα έρχεται και το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, στις 14 Μαΐου, αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν όλες αυτές τις εξελίξεις. Επομένως, κινούμαστε τόσο σταδιακά όσο μας επιτρέπει ένα ασφαλές άνοιγμα το Πάσχα.
Τις ημερομηνίες θα τις κρίνουν καλύτερα οι Ειδικοί, που παρακολουθούν τα δεδομένα κάθε στιγμή. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να κάνω κάποια πρόβλεψη. Θα περιμένουμε και τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας. Εάν όντως τα πρώτα βήματα σταθεροποίησης που είδαμε, δεν είναι ασταθή και αυτή η αποκλιμάκωση αποτυπωθεί και την επόμενη εβδομάδα, τότε θα μπορούσαμε να ανοίξουμε. Αυτή τη στιγμή, όμως, θα ήθελα να αποφύγω να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ημερομηνίες.”, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος είπε για τα Self Test και την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  “Η σύγχυση προκαλείται από το γεγονός ότι πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο βιαζόμαστε -όχι μόνο πολιτικές δυνάμεις, αλλά και επαγγελματικές ομάδες, όπως οι φαρμακοποιοί την προηγούμενη εβδομάδα- να “βαφτίσουμε” κάτι πριν καν το δούμε. Από την πρώτη ανακοίνωση από τον κ. Σκέρτσο, ήταν φανερό ότι δεν μιλάμε για Self Tests τα οποία θα γίνονταν την εβδομάδα που προηγήθηκε, αλλά για Self Tests τα οποία θα αρχίσουν να γίνονται από τις αρχές Απριλίου. Επομένως, από την αρχή είχε τεθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα αποκρυστάλλωσης για το πώς ακριβώς θα γίνεται το test, πώς θα δηλώνεται το θετικό κρούσμα και πώς κατόπιν θα ιχνηλατείται.
Αντί, λοιπόν, αυτό να το περιφρουρήσουμε και να πούμε ότι “ναι, είναι ένα ακόμα εργαλείο, ένα ακόμα όπλο, το οποίο το θέλουμε στη φαρέτρα μας, γιατί πραγματικά θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες με περισσότερη ασφάλεια”, αρχίσαμε και λέγαμε εάν θα γίνεται μέσα στο φαρμακείο ή όχι, εάν θα αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί ή όχι, ενώ είδαμε να σηκώνεται ακόμα και μία “αντιπολιτευτική σκόνη” επί του θέματος. Έγινε, λοιπόν, μία συζήτηση εντελώς αποπροσανατολιστική και φύγαμε από το βασικό ζητούμενο, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα σοβαρό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης και αυτοπροστασίας για όλους μας, είτε μιλάμε για τον επαγγελματικό μας χώρο, είτε για τον κοινωνικό μας περίγυρο. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε και -όπως εξειδικεύονται τα μέτρα- να το χρησιμοποιήσουμε σωστά. Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του δημόσιου διαλόγου, ούτε της δημόσιας υγείας να βρίσκουμε παντού εχθρούς και να δημιουργούμε παντού σύγχυση.”

Συνέχισε ο ίδιος, λέγοντας “Είναι δυνατόν μία σοβαρή Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα έχει κυβερνήσει τη χώρα, να συγχέει τα Self Tests με τα Rapid Tests; Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά εργαλεία. Δεν υπήρχαν καν στη φαρέτρα μας τα Self Tests πριν από λίγο καιρό. Μόλις έρχονται και καθιερώνονται, σιγά-σιγά, σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα, ναι, πρωτοπορεί ξανά και σε αυτό. Δεν γίνεται να λέμε στον κόσμο ότι η Κυβέρνηση έπρεπε, εδώ και έναν χρόνο ή από το καλοκαίρι, να είχε πάρει τα Self Tests, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν καν. Μην προσπαθούμε να δημιουργούμε συνεχώς σύγχυση. Όσον αφορά, τώρα, στον διαγωνισμό, οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Επιτροπή είναι πολύ συγκεκριμένες. Το ποιος θα μπορέσει να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ποιος τελικά θα πάρει τον διαγωνισμό, είναι κάτι που θα δούμε σε λίγες ημέρες. Το ερώτημα, όμως, που γεννάται είναι γιατί συνεχώς να θέλουμε να κατασκευάζουμε κάποιον εχθρό ή να βρίσκουμε υποτίθεται ένα μικρό ή μεγάλο “σκάνδαλο” από μία διαδικασία, η οποία είναι εξαιρετική εδώ και δεκατρείς μήνες. Τι θα απαντήσει, λοιπόν, η Αντιπολίτευση εάν τελικά δεν πάρει τον διαγωνισμό η εταιρεία που έχει “υποδείξει” μέσα από δηλώσεις και συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα τις τελευταίες ημέρες; Θα βγει να ζητήσει συγγνώμη; Είναι απολύτως εύλογα αυτά τα ερωτήματα και είναι όλοι αυτοί οι λόγοι, για τους οποίους η Αξιωματική Αντιπολίτευση παραμένει καθηλωμένη. Γιατί, ακριβώς, δεν μπορεί να δώσει μία σοβαρή απάντηση. Οι προδιαγραφές είναι εδώ, ο διαγωνισμός είναι εδώ και μπορεί να ελεγχθεί από οποιονδήποτε.”

Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προς του Δήμους, ο κ. Πέτσας, υπογράμμισε, “Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς του Δήμους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Δήμοι, προκριμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία, έχουν αναστείλει -σε πάρα πολλές περιπτώσεις- την είσπραξη δημοτικών τελών και έχουν επίσης υποβληθεί σε έκτακτες δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αυτή η καθίζηση εσόδων και η αύξηση των δαπανών επιβάλλουν αυτή τη νέα στήριξη από εμάς, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να συνεχίσουν αυτή την πολιτική όσο διαρκεί η πανδημία. Αυτό κάναμε, λοιπόν, και χθες με την έκτακτη χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ που έρχεται να προστεθεί στην ενίσχυση ύψους 187,1 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2020. Επομένως, είμαστε συνεχώς δίπλα στους Δήμους και θα είμαστε για όσο χρειαστεί.”

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα