Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική, στους δημοσιογράφους Νικόλ Λειβαδάρη και Ευθύμη Χειμάρα. Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης την προηγούμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη από αναρχικούς, ο κύριος Παππάς δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα άτομα αυτοαποκαλούνται ως αναρχικοί, ενώ παράλληλα είπε ότι «κάτω από μια κουκούλα, δεν ξέρει κανείς πραγματικά ποιοι είναι οι σκοποί του».

Στην συνέχεια όμως, σε μια επίδειξη πολιτικής ωριμότητας, ο κύριος Παππάς είπε ότι «τελικά ο φασισμός δεν είναι μια ιδεολογία. Είναι περισσότερο μια πολιτική πρακτική. Είναι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται κάποιος, με τον οποίον δρα κοινωνικά. Και όταν κάποιος προπηλακίζει, βιαιοπραγεί εναντίον αστυνομικού, βιαιοπραγεί εναντίον συμπολιτών του και δεν αφήνει την ελευθερία των συμπολιτών του, να εκδηλώνονται ελεύθερα, όπως ο κάθε πολίτης επιθυμεί, για εμένα ανήκουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην ίδια κατηγορία. Είναι ένας φασισμός, απ' όπου κι αν προέρχεται».

Η συγκεκριμένη δήλωση δεν θα προκαλούσε καμία εντύπωση, εάν προερχόταν από στέλεχος οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη, το να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του οποίου ο πρώην αρχηγός -και τότε πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2017- Αλέξης Τσίπρας, έλεγε «και τι κακό έχουν οι μολότοφ;» και ότι το κακό «εξαρτάται από το ποια πλευρά βρίσκεσαι, από εκεί που τις ρίχνουν, ή εκεί που πέφτουν». Είναι προφανές ότι θα εξαντληθούν τα υπογλώσσια στα φαρμακεία πέριξ της Κουμουνδούρου, όμως δεν πρόκειται για μια αθώα διαφοροποίηση ενός νέου βουλευτή.

Η διαφοροποίηση του Πέτρου Παππά δεν είναι τυχαία

Νωρίτερα, ο Πέτρος Παππάς σε πάνελ του Action 24, θέλησε να διαχωρίσει τον «σημερινό ΣΥΡΙΖΑ» από τον «τότε ΣΥΡΙΖΑ» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην φράση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη για τη σκευωρία Novartis, ότι κάποιοι «έβαλαν στον τοίχο δέκα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να εκλεγούν. Και επειδή μιλάνε για κράτος δικαίου, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Αυτό είναι πράγματι "μπανανία". Αυτό είναι "βάζω τον αντίπαλό μου φυλακή, για να επανεκλεγώ". Ξέρω ποιος μπορεί να είναι πίσω απ' όλο αυτό. Είναι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ», για να απαντήσει ο Πέτρος Παππάς διαχωρίζοντας τη θέση του «ο τότε ΣΥΡΙΖΑ κύριε Καραγκούνη, εμείς δεν ήμασταν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Δυο διαφορετικές δηλώσεις που αποδομούν το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, μόνο τυχαίες δεν είναι. Ο Πέτρος Παππάς, είναι ο «πρώτος πιστός» του Στέφανου Κασσελάκη -του «Osios LLC» Kasselakis, αν προτιμάτε- ο οποίος ήδη κατά την διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο πρώτος που έριχνε τις «τροχιοδεικτικές» για την σκληρή γραμμή που θα ακολουθούσε ο Στέφανος Κασσελάκης, περί των διαγραφών των στελεχών της Ομπρέλας και των 6+6, καθώς και στη σκληρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την δήλωσή του, δυο ώρες πριν την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του κόμματος.

Είναι προφανές ότι ο Πέτρος Παππάς δεν αυτενεργεί, αλλά εκτελεί τις εντολές του Στέφανου Κασσελάκη, προκειμένου να εκθέσει όσους θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Αυτό φάνηκε από την προσπάθεια «αποσυνιστωσοποίησης» στην αρχή, στην προσπάθεια «αποτσιπροποίησης» εν συνεχεία -η οποία καταφανώς συνεχίζεται- και από την αποσύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ από την άκρα Αριστερά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, προσπαθεί να μετατοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν περισσότερο προς το κέντρο και ακριβώς αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει ο Πέτρος Παππάς: να λέει εκείνα που δεν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης και που κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τολμούσε να τα εκστομίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη, να αλλάξει το όνομα του κόμματος, δίχως να το... αλλάξει. Δηλαδή από ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην είναι πλέον αρκτικόλεξο στο οποίο εμπεριέχεται ο όρος «ριζοσπαστική Αριστερά», αλλά να είναι η λέξη «σύρριζα», απλώς με ένα ρω. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Ευθύμης Χειμάρας: «Κύριε Παππά, αυτοί οι οποίοι επιτέθηκαν στα δυο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο), θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκονται στον Ακροδεξιό χώρο γενικότερα. Τα άτομα που επιτέθηκαν στον κύριο Κασσελάκη, γιατί υπήρξε επίθεση και στον κύριο Κασσελάκη, φραστική -και τραυματισμός ενός αστυνομικού-, πού ανήκουν; Τι είναι ακριβώς; Υποτίθεται ότι διαδήλωναν κατά της ομοφοβικής επίθεσης».

Πέτρος Παππάς: «Αυτοαποκαλούνται ως αναρχικοί. Εγώ δεν ξέρω που ανήκουν, τα συνθήματά τους, ήταν αυτά. Από εκεί και πέρα, όταν κρύβεται κάποιος κάτω από μια κουκούλα, δεν ξέρει κανείς πραγματικά ποιοι είναι οι σκοποί του. Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε στο πολιτικό σύστημα, τελικά ο φασισμός δεν είναι μια ιδεολογία. Είναι περισσότερο μια πολιτική πρακτική. Είναι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται κάποιος, με τον οποίον δρα κοινωνικά. Και όταν κάποιος προπηλακίζει, βιαιοπραγεί εναντίον αστυνομικού, βιαιοπραγεί εναντίον συμπολιτών του και δεν αφήνει την ελευθερία των συμπολιτών του, να εκδηλώνονται ελεύθερα, όπως ο κάθε πολίτης επιθυμεί, για εμένα ανήκουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην ίδια κατηγορία. Είναι ένας φασισμός, απ' όπου κι αν προέρχεται. Δεν ξέρω ποιες ταμπέλες βάζουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Για εμένα κάθε πράξη προπηλακισμού, βίας, προσπάθειες ανατροπής του πολιτεύματος και των θεσμών, πρέπει να είναι καταδικαστέα συνολικά».