Μήνυμα προς τον Παύλο Πολάκη, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, σε πάνελ του OPEN με τους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση. Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση που υπάρχουν διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς το «όχι», είτε προς την «αποχή», ο Πέτρος Παππάς είπε χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία «είναι ταυτοτικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το έχει πει πολλάκις και ο πρόεδρός μας», ενώ συνέχισε ότι «δεν νοείται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να μην υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος σε συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να έχει εκφράσει προβληματισμούς για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφορικά με τη δυσκολία του να το επικοινωνήσει στα ορεινά χωριά της Κρήτης, ο Πέτρος Παππάς δήλωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προειδοποιήσει πως θα λάβει μέτρα, για όποιον παρεκκλίνει της κομματικής γραμμής, σε αυτό το ταυτοτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα. Στην ερώτηση εάν πρόκειται να διαγραφεί ο Παύλος Πολάκης, εφόσον παρεκκλίνει της κομματικής γραμμής, ο Πέτρος Παππάς είπε ότι δεν έχει διευκρινίσει ο Στέφανος Κασσελάκης ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει. Το μόνο σίγουρο είναι οι επόμενες ημέρες θα επιφέρουν πολλούς «πονοκεφάλους» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα είναι η εκδήλωση των Τεμπονέρα - Χριστοδουλάκη - Αχτσιόγλου και ενδεχομένως να υπάρχουν εξελίξεις, ενώ μεθαύριο 15/2 ψηφίζεται το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, με διαφαινόμενες κάποιες τουλάχιστον αποχές. Δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ρομαντική, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για την Κουμουνδούρου.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Άννα Λιβαθυνού: «Κομματική πειθαρχία, θα υπάρχει για το νομοσχέδιο, κύριε Παππά».

Πέτρος Παππάς: «Για εμάς, κυρία Λιβαθυνού, είναι ταυτοτικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το έχει πει πολλάκις και ο πρόεδρός μας. Δεν νοείται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - μάλιστα που κατέθεσε πριν από έναν μήνα, νομοσχέδιο πιο προχωρημένο και πιο ολοκληρωμένο από αυτό της κυβέρνησης, να μην υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ περήφανος, κι εγώ είμαι πολύ περίφανος-»

Γιώργος Κακούσης: «Μισό, μισό, μισό. Επειδή είπατε ότι ο πρόεδρός σας, πολλάκις το έχει θέσει. Εάν Πολάκης -με ήτα-, καταψηφίσει ή απέχει, αυτό τι είναι, για ένα τόσο ταυτοτικό ζήτημα;»

Πέτρος Παππάς: «Τοποθετήθηκε ο πρόεδρος, ότι θα λάβει μέτρα σε αυτή την περίπτωση. Δεν διευκρίνισε ποια, αλλά τοποθετήθηκε συγκεκριμένα ότι θα λάβει μέτρα, εφόσον υπάρχει παρέκκλιση από αυτή τη γραμμή, η οποία είναι ταυτοτική για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Κακούσης: «Αυτό μας το λέτε εσείς. Τον πρόεδρο, δεν τον έχω ακούσει να το λέει ευθέως».

Πέτρος Παππάς: «Ο πρόεδρος έκανε δημόσια δήλωση -γραπτή μάλιστα, στα social media- όπου δηλώνει ότι άμα παρεκκλίνει κάποιος της γραμμής, θα λάβει μέτρα, συγκεκριμένα. Μπορείτε να τη διαβάσετε, τη δήλωση».

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα δηλαδή, μπορεί να διαγράψει τον Πολάκη, αν δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο;»

Πέτρος Παππάς: «Δεν διευκρίνισε ο πρόεδρος τι θα γίνει. Ο κύριος Πολάκης, ήταν αυτός που συνυπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο καταθέσαμε για την επέκταση του γάμου - 8 Ιανουαρίου συνυπογράψαμε και οι 36 βουλευτές».

Γιώργος Κακούσης: «Ναι, αλλά ήσασταν κάτω από τα 300 μέτρα όμως, δεν ήσασταν σε ορεινά χωριά της Κρήτης. Και δυσκολεύεται λέει ο κύριος Πολάκης να-»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ να πω το εξής: είμαστε πολύ περήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είμαστε το κόμμα αυτό που έφερε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, για όλα τα άτομα. Έφερε και την αναδοχή για όλους. Είναι το κόμμα που έφερε το 2022 ξανά την πρόταση νόμου για την επέκταση γάμου και τώρα, πριν το φέρει ο Πρωθυπουργός, εμείς ξαναφέραμε στην επικαιρότητα αυτό.