Στα πρόθυρα εμφύλιας σύγκρουσης φαίνεται να βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους «kasselistas» να βγαίνουν στην αντεπίθεση οπλισμένοι με την ερμηνεία του καταστατικού του κόμματος, από τον συνταγματολόγο, Ξενοφώντα Κοντιάδη. Ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος είναι -χρονικά- ο πρώτος απ' τους «kasselistas», έκανε σκληρή κριτική σε όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή, όπου και κηρύχθηκε έκπτωτος ο Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ο κύριος Παππάς είπε ότι «δε γνωρίζω αν αμφισβητηθεί, ή δεν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα. Αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι ότι έχουμε μπει σε μια περιδίνηση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας περιττό, σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία δυόμισι μηνών. Και αντί στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε το τελευταίο διάστημα, να προσεγγίσουμε και να διευρύνουμε τη βάση μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα τα μέλη μας. Έχουμε έναν κόσμο εξοργισμένο, έναν κόσμο που δεν πιστεύει στις διαδικασίες, έναν κόσμο που διαβάζει έγκριτους συνταγματολόγους - όπως τον κύριο Κοντιάδη, ο οποίος λέει ότι δεν έγινε η διαδικασία όπως έπρεπε». Πάντως, το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες, προκειμένου να βρεθεί ένας συνταγματολόγος, ο οποίος απλώς κάθησε και διάβασε το καταστατικό του κόμματος και υπέδειξε ότι η μομφή κατά του προέδρου, δε συνεπάγεται και αυτόματη έκπτωσή του, λέει πολλά για την ικανότητα των συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη. Ακόμη περισσότερα όμως, λέει το γεγονός ότι ο εν λόγω συνταγματολόγος, ήταν εκείνος που συνέγραψε βιβλίο στο οποίο αποδομεί τον Στέφανο Κασσελάκη (Το φαινόμενο Κασσελάκη, εκδ. Καστανιώτη 2023) ως προϊόν της μεταπολιτικής!

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν έγινε πραξικόπημα κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Παππάς είπε ότι «έγινε μια βίαιη ανατροπή του. Μια βίαιη ανατροπή της βούλησης της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό που δέχομαι εγώ καθημερινά -και μου προκαλεί πάρα πολύ μεγάλη θλίψη-, είναι εκατοντάδες μηνύματα, τηλεφωνήματα, με σταματάει άνθρωπος στον δρόμο και μου λέει "τι είναι αυτά που κάνετε; Είναι αυτό εικόνα σοβαρού κόμματος;"», λέγοντας ότι στην ουσία έγινε πράγματι πραξικόπημα εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, απλώς περιφραστικά. Η «βίαιη ανατροπή ενάντια στην -όποια- λαϊκή βούληση», είναι η επιτομή του πραξικοπήματος. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί, είναι το ποιος εκ των «87» παίζει τον ρόλο του Παπαδόπουλου.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ότι ο Πέτρος Παππάς συμφώνησε με την εκτίμηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δηλαδή «τον έστησαν», τον έκπτωτο Στέφανο. Στη σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κύριος Παππάς είπε ότι «προφανώς. Μα, ήταν μια διαδικασία η οποία ήταν έωλη, απ' όπου και να την πιάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο ψηφίσανε -το 1/3 απ' το τηλέφωνο ανοιχτά, τα 2/3 με μυστική ψηφοφορία; Πού γίνονται αυτά στον κόσμο; Είναι ντροπιαστικό όλο αυτό το οποίο συμβαίνει». Αναρωτιέται κανείς, εάν έχουν ιδέα οι «kasselistas», ποιο είναι πραγματικά το κόμμα τους. Οι εκκαθαρίσεις και οι ραδιουργίες είναι ίδιον της Αριστεράς. Ουδεμία σχέση έχουν με διαδικασίες αστικού τύπου. Κι αν δε μας πιστεύουν, ας ανατρέξουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στο οποίο οι σύνεδροι ψήφισαν κατά της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απλώς τους έβαλε να ξαναψηφίσουν. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το πρόβλημα είναι ότι ουδέποτε κατάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης να αποκτήσει τη δύναμη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι αν μπορούσε να επιβάλλει κι εκείνος «σταλινικά» την άποψή του, δε θα έλεγε κουβέντα ούτε ο έκπτωτος Στέφανος, αλλά ούτε και οι «kasselistas».

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Παναγιώτης Στάθης: «Θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα; Είδαμε το άρθρο του κυρίου Κοντιάδη που λέει ότι δεν μπορεί να τον κηρύξει έκπτωτο ουσιαστικά η κεντρική επιτροπή, πρέπει να πάει στο συνέδριο».

Πέτρος Παππάς: «Δε γνωρίζω αν αμφισβητηθεί, ή δεν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα. Αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι ότι έχουμε μπει σε μια περιδίνηση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας περιττό, σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία δυόμισι μηνών. Και αντί στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε το τελευταίο διάστημα, να προσεγγίσουμε και να διευρύνουμε τη βάση μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα τα μέλη μας. Έχουμε έναν κόσμο εξοργισμένο, έναν κόσμο που δεν πιστεύει στις διαδικασίες, έναν κόσμο που διαβάζει έγκριτους συνταγματολόγους - όπως τον κύριο Κοντιάδη, ο οποίος λέει ότι δεν έγινε η διαδικασία όπως έπρεπε. Ο πρόεδρος ο οποίος χάνει την εμπιστοσύνη της κεντρικής επιτροπής, πηγαίνει στο συνέδριο το έκτακτο του κόμματος και αυτό κρίνει τις εξελίξεις και οδηγεί σε εκλογές. Οι εκλογές είναι η κάθαρση».

Παναγιώτης Στάθης: «Αυτό πρέπει να γίνει δηλαδή; Δεν έπρεπε να φύγει ο κύριος Κασσελάκης -κι επί του τυπικού πλέον-, δε θα έπρεπε;»

Πέτρος Παππάς: «Αν διαβάσει κανείς το καταστατικό, είναι σαφές. Προφανώς και δε θα έπρεπε να φύγει. Το καταστατικό είναι σαφές».

Παναγιώτης Στάθης: «Θα έπρεπε να ήταν στο γραφείο του κανονικά, να είναι πρόεδρος εν αναμονή του συνεδρίου;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Θα μπορούσε να γίνει αυτό κύριε Παππά, αν ζητούσε ο ίδιος εκλογές. Όπως έκανε ο Ανδρουλάκης, ας πούμε».

Πέτρος Παππάς: «Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές και απορώ γιατί χρειάστηκαν τόσες ημέρες να το δει κάποιος. Ο κύριος Κοντιάδης - λέει ότι όταν αίρεται η εμπιστοσύνη από την κεντρική επιτροπή, τότε οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο το κόμμα και εκεί αποφασίζεται αν -ή όχι- ισχύει η άρση της εμπιστοσύνης. Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο και το υπέρτατο όργανο κάθε κόμματος. Και όλα αυτά τελος πάντων, οδηγούν σε μια μεγάλη απαξίωση του πολιτικού χώρου, του πολιτικού προϊόντος και -»

Παναγιώτης Στάθης: «Έγινε πραξικόπημα κατά του κυρίου Κασσελάκη δηλαδή;»

Πέτρος Παππάς: «Έγινε μια βίαιη ανατροπή του. Μια βίαιη ανατροπή της βούλησης της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό που δέχομαι εγώ καθημερινά -και μου προκαλεί πάρα πολύ μεγάλη θλίψη-, είναι εκατοντάδες μηνύματα, τηλεφωνήματα, με σταματάει άνθρωπος στον δρόμο και μου λέει "τι είναι αυτά που κάνετε; Είναι αυτό εικόνα σοβαρού κόμματος;" και μπορεί να παρουσιαστεί μια εικόνα κανονικότητας αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Άρα συμφωνείτε κύριε Παππά με τον κύριο Γεωργιάδη -πριν από λίγο-, ότι στην ουσία τον κύριο Κασσελάκη "τον έστησαν"».

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς. Μα, ήταν μια διαδικασία η οποία ήταν έωλη, απ' όπου και να την πιάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο ψηφίσανε -το 1/3 απ' το τηλέφωνο ανοιχτά, τα 2/3 με μυστική ψηφοφορία; Πού γίνονται αυτά στον κόσμο; Είναι ντροπιαστικό όλο αυτό το οποίο συμβαίνει. Και είναι ακόμη πιο ντροπιαστικό - εγώ βρίσκομαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε στη ΔΕΘ, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε να συζητήσουμε πράγματα τα οποία προτείνουμε εμείς και τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα και τα οποία θα έπρεπε -»

Παναγιώτης Στάθης: «Θα έπρεπε να είναι ο Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη, να εκπροσωπεί το κόμμα δηλαδή;»

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς θα έπρεπε να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο εκλεγμένος πρόεδρος από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δυνατόν; Κι αν τέλος πάντων, υπήρχε τόση βιασύνη να εκπαραθυρωθεί ο Κασσελάκης και τόσο πολύ δεν τον άντεχαν, ας προκήρυσσαν αμέσως εκλογές. Όπως πρότεινε και η Θεοδώρα Τζάκρη στην πολιτική γραμματεία, γρήγορα συνέδριο έκτακτο και εκλέγουμε πάλι συνέδρους. Εκλέξαμε συνέδρους για το συνέδριο του Φεβρουαρίου -που δυναμιτίστηκε το 2023-, πάλι μπαίνουμε στη διαδικασία. Με τι ψυχή και με τι όρεξη θα πείσουμε εμείς το οποιονδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ -»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ποιοι τα κάνουν όλα αυτά κύριε Παππά; Οι "87" τα κάνουν όλα αυτά; Έχουν τόση δύναμη;»

Πέτρος Παππάς: «Είναι ένα στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί και τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τη βούληση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, να συγκροτηθεί μια μεγάλη παράταξη -»

Παναγιώτης Στάθης: «Ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι ο κύριος Παππάς το ενορχήστρωσε όλο αυτό. Έτσι είπε ο κύριος Γεωργιάδης».

Πέτρος Παππάς: «Δεν τα προσωποποιώ όλα αυτά. Τα συστήματα είναι ισχυρότερα από τα πρόσωπα πολλές φορές. Δεν είναι το πρόσωπο, όταν υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση, είναι συνήθως ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο αντιδρά. Δεν είναι το ένα ή το άλλο πρόσωπο».