Μια άκρως ενδιαφέρουσα παραδοχή έκανε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica, στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά. Σε κάποια σημεία η τόνοι ήταν υπήρξαν κατά τι σηκωμένοι, καθώς η Βούλα Κεχαγιά είναι πλέον διευθύντρια της Αυγής και μάλλον πάσχιζε να κρατήσει την ψυχραιμία της. Το πολύ ενδιαφέρον σημείο από όλη την συνέντευξη, ήταν η προσωπική αποτίμηση της κυρίας Πέρκα, αναφορικά με το γιατί συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και το 2023. Ως κύρια αιτία κατονόμασε μια εσκεμμένη λαϊκίστικη πολυφωνία, η οποία στόχευε να πιάσει όλα τα κοινά και την οποία πράγματι είχε καταγγείλει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2022.
Συγκεκριμένα, η Πέτη Πέρκα από του βήματος του συνεδρίου, είχε πει: «Δε μπορούμε να είμαστε και με τα εμβόλια, και με τους αντιεμβολιαστές. Και με την πράσινη μετάβαση, και με τους λιγνίτες. Και με την απολιγνιτοποίηση και ενάντια στις ΑΠΕ». Μόνο που τώρα το πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας ένα ακόμη δίλλημα, του οποίου τα ακροατήρια χάιδευαν και από τις δυο πλευρές: «Και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, και μια γενιά (να) ικανοποιούμε, που θέλει να τελειώσει με τον δικομματισμό». Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό δεν έγινεμ επειδή ήταν ένα κόμμα ελευθεριακό, αλλά ήταν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, προκειμένου να χαϊδέψουν ταυτόχρονα και τα δυο αντίπαλα ακροατήρια, σε πλειάδα θεμάτων, ενώ ξεκάθαρα η κυρία Πέρκα λέει ότι έφερε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αυτή η στρατηγική.
Δηλαδή, οι άνθρωποι εφάρμοσαν -ως πολιτική στρατηγική- την πώληση σανού, προς άπαντες! Κυριολεκτικά, θεώρησαν τους ψηφοφόρους -και εκείνους που είχαν έτσι κι αλλιώς στις τάξεις τους, αλλά και εκείνους τους οποίους στόχευαν να προσθέσουν- τόσο χαζούς, ώστε να μην αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε διαρκώς αντικρουόμενες θέσεις, τάζοντας τα πάντα και υποστηρίζοντας άπαντες, με μοναδική στόχευση την υφαρπαγή των ψήφων τους. Μιλάμε για απόπειρα εφηρμοσμένης σανοπώλησης, ως πολιτικό εργαλείο! Καλό θα ήταν να μελετηθεί ως case study οικτρής αποτυχίας, από τους πολιτικούς επιστήμονες. Με κάτι τέτοια, έρχεται στο νου το ρητορικό ερώτημα -του οποίου η αυτονόητη απάντηση, είναι ένα κεφαλαίο ΝΑΙ- που είχε θέσει κάποτε η Θεανώ Φωτίου: «Δηλαδή -με συγχωρείτε- απατεώνες είμαστε;».
Η δήλωση της Πέτης Πέρκα
Γιώργος Χουδαλάκης: «Να σας θέσω ένα ερώτημα όπως θα το έθετε ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγε "ρε παιδιά, κόμμα μέσα στο κόμμα;" γιατί το είδαμε επανειλημμένως αυτό».
Πέτη Πέρκα: «Όχι. Πού το είδατε;»
Γιώργος Χουδαλάκης: «Πώς δεν το είδαμε;»
Πέτη Πέρκα: «Η μόνη τάση που λειτουργούσε οργανωτικά, σκληρά και μάλιστα υπερέβαινε και τον ρόλο της, ήταν η τάση των «προεδρικών. Όπου στις τελευταίες εκλογές, είχε την κύρια ευθύνη για το πώς θα γίνει ο προεκλογικός αγώνας».
Βούλα Κεχαγιά: «Κυρία Πέρκα, να σας θυμίσω τι έγινε στο συνέδριο του Απριλίου του 2022 -» (σ.σ. Κεχαγιά και Πέρκα μιλούν παράλληλα, η μια επάνω στην άλλη).
Πέτη Πέρκα: «Βεβαίως, εκεί ήμουνα. Που αν τολμούσε κανείς να πει διαφορετική άποψη, υπήρχε προπηλακισμός, που αυτά στο κόμμα μας δεν τα είχαμε ζήσει».
Βούλα Κεχαγιά: «- που στο τέλος κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα και σηκώθηκαν όρθια στελέχη, έχουμε στελέχη να κουνούν το δάχτυλο στον τότε πρόεδρό σας, τον Αλέξη Τσίπρα και βγήκαν αυτά που βγήκαν στη δημοσιότητα;»
Πέτη Πέρκα: «Να σας πω τι έζησα εγώ. Γιατί ταιριάζει με αυτό που θα πω για τα αίτια κατά τη γνώμη μου, τα οποία - κακώς, από το 2019 έπρεπε να είχε γίνει αυτός ο απολογισμός. Υπάρχει ένα εξαιρετικό κείμενο του κυρίου Δραγασάκη, του κυρίου Μπαλτά και του κυρίου Δρίτσα, για την διακυβέρνηση. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει, δυστυχώς έμεινε στα συρτάρια, δεν αξιοποιήθηκε καθόλου. Εγώ αυτό που θέλω να πω, κατά τη γνώμη μου, για την ήττα την στρατηγική ήταν όχι τόσο η κακοφωνία, όσο μια εσκεμμένη πολυφωνία λαϊκίστικη. Δηλαδή: και με τα εμβόλια, και με τους αντιεμβολιαστές. Και με τους λιγνίτες, και με την πράσινη μετάβαση. Και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου και μια γενιά ικανοποιούμε που θέλει να τελειώσει με τον δικομματισμό. Αυτό έγινε σε πάρα πολλά επίπεδα πολιτικής, με αποτέλεσμα όχι να κερδίζουν και τις δυο -όπως κακώς εκτιμήθηκε- αλλά να χάνεις και τις δυο ομάδες. Αυτό εκτιμώ».