Με στόχο και οι υπόλοιπες περιφέρειες να βαφτούν γαλάζιες μπαίνει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία. Εξι περιφέρειες, εκ των οποίων μία μόνο διεκδικεί η αντιπολίτευση, θα κριθούν το βράδυ της Κυριακής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. 

«Χρειαζόμαστε συνεργάτες σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους περισσότερους πόρους που αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε. Και είναι σημαντικοί αυτοί. Να μπορέσουμε να δουλέψουμε μαζί τα μεγάλα έργα, αλλά και τις μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα», έχει τονίσει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, ενώ βρέθηκε στο πλάι των γαλάζιων υποψηφίων, αφήνοντας μάλιστα για το τέλος τη Θεσσαλία, όπου ο Κώστας Αγοραστός τίθεται αντιμέτωπος με τον Δημήτρη Κουρέτα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει «σύνδεση» ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη του κόμματος επιχείρησαν ουσιαστικά να προχωρήσουν σε... ενδοοικογενειακά ανοίγματα, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον δεν ανατρέπεται η αίσθηση της πολιτικής κυριαρχίας της, όπως την αποτύπωσε ο πρώτος εκλογικός γύρος. 

Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια περίοδο με αυξημένα προβλήματα, με εισαγόμενες κρίσεις, με πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δοκιμάζεται καθημερινά και επιβεβαιώνεται για τη συνέπεια και τις λύσεις που δίνει και αυτό είναι πολύ τιμητικό. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό λέγοντας ότι θα πρέπει να μείνουν στην άκρη οι «όποιες στενοχώριες» και οι «όποιες πίκρες», θέτοντας στόχο του β΄ εκλογικού γύρου στις περιφέρειες «το καλύτερο δυνατό» αποτέλεσμα. 

Τα ανοιχτά μέτωπα 

Εξι είναι τα ερωτήματα εν όψει της κάλπης της Κυριακής. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός έλαβε ποσοστό 41,37% και 155.386 ψήφους, ενώ δεύτερος ήρθε ο Δημήτρης Κουρέτας. Στη Δυτική Μακεδονία ο γαλάζιος υποψήφιος Γιώργος Κασαπίδης με ποσοστό 34,23% έχασε στον πρώτο γύρο από τον «γαλάζιο» αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος πήρε ποσοστό 35,54% τη στιγμή που στην Περιφέρεια Βορείου Αιγίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής έκανε την ανατροπή και κέρδισε τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός συγκέντρωσε το 42,50% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι έχασε την εκλογή από τον πρώτο γύρο για μισή μονάδα, ενώ στην Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης κέρδισε ο «γαλάζιος» Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 42,28 τον Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 35,33%. Τέλος, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο «γαλάζιος αντάρτης» Ιωάννης Τρεπεκλής κέρδισε την επίσημη υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, λαμβάνοντας ποσοστό 32,54% έναντι 27,41%.