Όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή έως τις 12/2, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Το μέτρο θα επεκταθεί και για τους αγώνες των δεύτερων ομάδων των ΠΑΕ που αγωνίζονται στη Super League 2, ενώ θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και για τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων. Η πρώτη σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Το μέτρο θα ισχύσει και στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος και στους φιλικούς αγώνες των ομάδων της Super League 1.Έως τις 12/2 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της απόφασης για να αποφασιστεί ενδεχόμενη παράταση τους. 

Το «λουκέτο» στις εξέδρες των γηπέδων είναι το βασικό μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Ρέντη

Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα εξεταστεί αν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις της UEFA όπως η εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της Super League 1 και το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Στο δίμηνο αυτό θα ανακοινωθούν και περαιτέρω μέτρα για κυρώσεις στις ομάδες σε περίπτωση επεισοδίων. 

Την Τρίτη, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Γιάννης Οικονόμου θα επισκεφθούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν την αναβάθμιση της ποινικής έρευνας για τις περιπτώσεις οπαδικής βίας, με σκοπό την αναζήτηση των φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των περιστατικών και την διερεύνηση για την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων, που χρηματοδοτούν ή υποθάλπτουν αυτή τη δραστηριότητα. 

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει τέλος στη δράση εγκληματικών ομάδων που ανακαλύπτουν το βόλεϊ και το χάντμπολ δηλητηριάζοντας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η UEFA έχει ενημερωθεί για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.  

Οι παρεμβάσεις θα επανεξετάζονται διαρκώς, είπε, ο Παύλος Μαρινάκης και επισήμανε ότι η αστυνομία έχει λάβει και εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εδώ και πολλούς μήνες. «Αν χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα δεν θα διστάσουμε στιγμή» είπε. 

Για τους φιλάθλους που έχουν ήδη πληρώσει εισιτήριο διαρκείας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «αυτή είναι η δική τους θυσία» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και επισήμανε ότι δεν αρκεί να κλείσουν απλώς οι θύρες των οργανωμένων, διότι τα εγκληματικά στοιχεία μπορεί να παρεισφρήσουν σε οποιαδήποτε θύρα ενός γηπέδου. 

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη ο οποίος θα ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βία στα γήπεδα: 

Η τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη 

«Ένας νέος άνθρωπος 31 ετών συνεχίζει να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ύστερα από μια δολοφονική ενέργεια, μια πράξη ωμής οπαδικής βίας. 
Επαναλαμβάνουμε, για ακόμα μια φορά, την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ίδιο και στην οικογένειά του και ευχόμαστε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη. 

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία γιατί, μέσα από τις άμεσες, επαγγελματικές και αποτελεσματικές ενέργειές της, συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός του φρικτού αυτού εγκλήματος. Δυστυχώς και μέσα από αυτή την υπόθεση αναδεικνύεται ότι πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς όλων αυτών των πράξεων πολλές φορές κρύβονται ένας ή και περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί, εκείνοι που τους υποθάλπουν αλλά και όσοι τους ανέχονται. 

Η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας. Εδώ και πολλά χρόνια, εγκληματίες με τον μανδύα του οπαδού τελούν βαριά κακουργήματα, τραυματίζοντας σοβαρά και σκοτώνοντας. 

Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε απόλυτα την οργή της κοινωνίας, όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, μπροστά σε εικόνες που δεν παραπέμπουν σε αθλητισμό. 

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες η ΕΛΑΣ ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων. Ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση. 

Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις μας, δυστυχώς απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες. 

Τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και την θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία. 

Για τον λόγο αυτό, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών ανακοινώνουμε: 

- Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. 

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024. 

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα. 

- Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. 

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων: εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη. 

- Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά. 

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. 

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους. 

Οφείλουμε, ταυτόχρονα, στον αστυνομικό που δίνει την πιο δύσκολη μάχη η έρευνα να μην περιοριστεί στη σύλληψη του φυσικού αυτουργού.
Είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσοι επενδύουν χρήματα. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, θωρακίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενισχύοντας έτσι ευρύτερα τον αθλητισμό. Τα μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης θλιβερά περιστατικά των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση. 

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης. 

Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας. 

Η δύσκολη αλλά αυτονόητη μάχη απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδων, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας είναι για εμάς το πιο ιερό καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών και η μεγαλύτερη ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στον χθεσινό εβδομαδιαίο του απολογισμό: «όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».