Τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, είναι μόνο η αρχή μπροστά στον αγώνα που ξεκίνησε η κυβέρνηση απέναντι στον χουλιγκανισμό στην Ελλάδα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που βλέπουμε να ξεκινάει μια οργανωμένη προσπάθεια για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου των χούλιγκαν στη χώρα και παράλληλα να υπάρχει πραγματική κυβερνητική βούληση για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.
Οι φάκελοι
Ταυτόχρονα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι -εξ ου και ζητείται η συνδρομή της Δικαιοσύνης- σε βάθος χρόνων, ώστε να διερευνηθεί η συμμετοχή προσώπων σε δολοφονίες και άλλες κακουργηματικές πράξεις.
Μάλιστα, ο τρόπος παραπέμπει στο πώς είχε κινηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για να μπουν φυλακή οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το 2013.
Εγκληματικές οργανώσεις
Το στοίχημα κυβέρνησης και δικαιοσύνης θα είναι αναμφίβολα η απόδειξη της ύπαρξης εγκληματικών οργανώσεων πίσω από τους χούλιγκανς, με ιεραρχία και αποστολές και να βρεθούν οι διασυνδέσεις με άλλες υποθέσεις βαρέων κακουργημάτων του οργανωμένου εγκλήματος (εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες, μαφίες κ.ο.κ.) και να αντιμετωπίζονται οι χούλιγκαν ως να έχουν δράση εγκληματικών συμμοριών.
Σε αυτό το πλαίσιο η βοήθεια της ελληνικής δικαιοσύνης θα αποδειχθεί καταλύτης στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς είναι η μόνο που μπορεί να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες και να επανεξετάσει τις υποθέσεις χουλιγκανισμού, οι οποίες είτε είναι στο αρχείο, είτε είναι σε εξέλιξη.
Βρούτσης και Οικονόμου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Την αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας θα ζητήσουν το πρωί της Τρίτης από την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον Γ. Φλωρίδη να τονίζει ότι «πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα στον χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις. Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».