Τις 2.000 φτάνουν οι διασώσεις πολιτών που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η διάσωση των πολιτών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τροφοδοσίας και περίθαλψης που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel» και επανέλαβε αυτό που είπε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε προληπτική δράση από τη στιγμή που υπήρξε μετεωρολογική πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα καθώς και γιατί δεν εκκενώθηκε ο Παλαμάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι εστάλησαν δεκάδες μηνύματα από το 112 και εξήγησε ότι η καταιγίδα απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση από τη φωτιά: «Είναι μία διαφορετική διαδικασία η διαδικασία ειδοποίησης και αντιμετώπισης του 112 από ό,τι στις πυρκαγιές, λόγω της ταχύτητας του φαινομένου και λόγω του τι πρέπει να κάνει κάποιος, όταν αντιμετωπίζουμε μία πυρκαγιά, η οποία είναι κοντά σε ένα σημείο, ή μια έντονη βροχόπτωση, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ταχύτατη και δεν είχε προηγούμενο. Αυτά είναι όλα επιχειρησιακά και έχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις και διαχείριση. Εστάλησαν μηνύματα και, μάλιστα, όπως τόνισαν και οι δήμαρχοι της περιοχής στη σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό πριν από λίγη ώρα στο δημαρχείο της Καρδίτσας υπήρχαν και από τους ίδιους σχετικές ειδοποιήσεις στους κατοίκους για το φαινόμενο, για την ένταση του, την οποία, προφανώς, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει» είπε.
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη σε πολλά μέτωπα και ότι αυτή δεν είναι η στιγμή ούτε για την τελική αποτίμηση ούτε για την απόδοση ευθυνών. Απέρριψε το αφήγημα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί μοιρολατρικά μια σειρά έντονων φαινομένων που λειτουργούν αθροιστικά. «Η κυβέρνηση είναι παρούσα, κυρίως οι επιχειρησιακοί οι οποίοι δίνουν την απόλυτη μάχη, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο. Προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι όντως μία νέα πραγματικότητα και το έχουμε αποδείξει σε πάρα πολλές άλλες περιστάσεις δεν φοβόμαστε να κάνουμε την απαραίτητη και αναγκαία αυτοκριτική, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μοιρολατρούμε και δεν περιμένουμε πίσω από ένα φαινόμενο. Και οι απαραίτητες ειδοποιήσεις γίνονται και απαραίτητες επιχειρησιακές κινήσεις γίνονται με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι η στιγμή της αποτίμησης» είπε.
Για τα έργα που έγιναν στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία «Ιανός», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας έχουν ολοκληρωθεί καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους άνω των 172 χιλιομέτρων, στα Τρίκαλα έχουν καθαριστεί 110 χιλιόμετρα, ενώ αντίστοιχες εργασίες έχουν γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. «Την τρέχουσα περίοδο, πέραν των ήδη γενόμενων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για τις αποκαταστάσεις των ζημιών του "Ιανού", έχουν γίνει πολλά περισσότερα έργα στις δημοτικές ενότητες Παλαμά, Σοφάδων, και της Λίμνης Πλαστήρα: αποκαταστάσεις ρεμάτων και αναχωμάτων, αποκατάσταση και καθαρισμοί συγκεκριμένων τμημάτων που είχαν πληγεί από τον "Ιανό" και θέλουν κάθε χρόνο, εκ νέου, επεμβάσεις και καθαρισμούς. Είναι ένα τεράστιο μήκος και ένα τεράστιο εύρος παρεμβάσεων. H τοπική κοινωνία, η οποία επλήγη άνευ προηγουμένου τότε από τον "Ιανό", αναγνώρισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο της αποκατάστασης των πολύ μεγάλων ζημιών που είχαν υποστεί ήταν άμεσες και είχαν αποτέλεσμα».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής και πόσο γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η περιοχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε εκτίμηση του ύψους της ζημιάς είναι επισφαλής. Δεν έχει γίνει καμία διαδικασία πλήρους καταγραφής, γιατί, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση των απεγκλωβισμών και της ασφαλούς μεταφοράς των εγκλωβισμένων και όλων των υπόλοιπων διαδικασιών για την τροφοδοσία και την ασφαλή μετεγκατάσταση. Όταν γίνει μια ασφαλής καταγραφή, η οποία θα γίνει το συντομότερο δυνατό, προφανώς και θα ανακοινωθεί το συνολικό ύψος όσων πρέπει να καλυφθούν. Και είναι δεδομένο, ότι και σε επίπεδο αποκατάστασης οικιών, επαγγελματικών χώρων, υποδομών σε όλα τα επίπεδα, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ταχύτερη δυνατή και πλήρη αποκατάσταση. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Είναι υποχρέωση του κράτους απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι είδαν ένα πρωτοφανές φαινόμενο, να αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη τη ζωή τους, να τους φέρνει σε τέτοιο κίνδυνο και να χάνουν το βιός τους».