Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να σπαταλήσει ούτε το λεγόμενο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει ένας πρωθυπουργός, ούτε να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Και βγαίνει μπροστά επιβεβαιώνοντας πως δεν βρίσκεται κλεισμένος στο λεγόμενο «χρυσό κλουβί» που περιβάλλει τους εκάστοτε ενοίκους του Μαξίμου.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στη Λάρισα για να υπάρξει κεντρική διαχείριση της αντιμετώπισης των καταστροφών που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο έπληξε συνολικά τη Θεσσαλία αλλά και περιοχές της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας.

Παράλληλα ανέβαλε την παρουσία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στους παραγωγικούς φορείς και την καθιερωμένη, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξη το μεσημέρι της Κυριακής στους εκπροσώπους του Τύπου.

Με τις κινήσεις αυτές δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος που καλείται συνολικά η πολιτεία να αντιμετωπίσει. Κυρίως όμως την απόφασή του να μπει μπροστά στην αντιμετώπιση μιας ακόμη κρίσης που ήρθε να προστεθεί σε αυτήν με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μη χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και να μπει τέλος στα προβλήματα διαχείρισης της κρίσης και τα οποία είναι ορατά. Το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό, όπως επιχειρούν να το εμφανίσουν στελέχη της αντιπολίτευσης. Είναι ουσίας και συνδέεται με την ίδια τη λειτουργία του κράτους.

Είναι δεδομένο ότι τα φαινόμενα είναι ακραία. Έμπειροι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι τρόμαξαν από αυτό που είδαν. Κάτοικοι που επλήγησαν καταγράφουν την εμπειρία τους και δηλώνουν ότι δεν έχουν ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Και συνολικά αποδεικνύεται πως οποιοσδήποτε κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το ακραίο φαινόμενο – όπως έγινε και στη περίπτωση της φωτιάς στον Έβρο.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει. Η χώρα έχει βρεθεί το τελευταίο δίμηνο απέναντι σε φαινόμενα που καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση της πολιτείας και την παρουσία του κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του. Αυτό προτίθεται να αντιμετωπίσει. Το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί είναι η επικοινωνία. Οι πολίτες του ανέθεσαν, μέσα από έναν ορυμαγδό παραπληροφόρησης, την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον και αυτό προτίθεται να πράξει με την ταυτόχρονη επούλωση των πληγών που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα.