Με τη χαρακτηριστική φράση «αρχίζει πλέον η λέξη αξιοπρέπεια και επανέρχεται σε αυτή τη χώρα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τον αντίκτυπο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ και επικεντρώνουν στη μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε επίσης πως στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό φοροελαφρύνσεις.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, εστίασε στο γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να επιστρέφει στους πολίτες χρήματα τα οποία προκύτουν από τις πολιτικές της. Έκανε δε σαφές πως «η δική μας οπτική είναι ότι επειδή τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες στην οικονομία». Επανέλαβε δε στο σημείο αυτό πως βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι η «αναπτυξιακή πολιτική».

Απαντώντας στη μίζερη κριτική της αντιπολίτευσης πως το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας, που ανακοινώθηκε χθες, προέρχεται από φοροαφαίμαξη των πολιτών, ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε: «Τα πλεονάσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι από υπερφορολόγηση», σε αντίθεση, όπως είπε, με αυτά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυξήσει ούτε έναν φόρο. Τα πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από υπερφορολόγηση. Η κυβέρνηση έχει μειώσει ή καταργήσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους. 23 ΦΠΑ έχουν μειωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις που αναμένονται στη ΔΕΘ τόνισε:

«Το επίκεντρο των ανακοινώσεων στην προσεχή ΔΕΘ θα είναι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που είναι πάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια των χτεσινών ανακοινώσεων. Γιατί στη ΔΕΘ και γιατί όχι χτες; Οι χτεσινές ανακοινώσεις ήταν αποτέλεσμα μιας έκτακτης είδησης, κάποιων επιπλέον χρημάτων και δεν ήταν ανακοινώσεις που αφορούσαν ένα ολόκληρο φορολογικό έτος, όπως είναι οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ. Αυτό που λένε ότι ο Μητσοτάκης έλεγε άλλα και κάνει άλλα, είναι απολύτως ψευδές, γιατί ο Μητσοτάκης έβλεπε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει υπερφορολόγηση και να βάζει φόρους και κάνει το αντίθετο, μειώνει φόρους. Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το δεύτερο είναι η ανάπτυξη.

Απαντάμε στο στεγαστικό πρόβλημα με μια σειρά από παρεμβάσεις

Μιλώντας για τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε: «Η κυβέρνηση έχει μια στεγαστική πολιτική που ξεπερνάει τα 6 δισ. ευρώ, έχει πάνω από 40 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Τα περισσότερα μέτρα που έχουμε πάρει είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο μηδενισμός του φόρου για τις γονικές παροχές, το πρόγραμμα Σπίτι Μου 1 και το Σπίτι Μου 2 με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και εννοείται προχωράμε και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Επίσης, έχουμε αυξήσει το επίδομα για τους φοιτητές και το επίδομα ενοικίου. Απαντάμε στο στεγαστικό πρόβλημα με μια σειρά από παρεμβάσεις».

Για τους συνταξιούχους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «έχουμε πάρει μια απόφαση πως όσα παραπάνω λεφτά βγάζει το κράτος, χωρίς να βάζουμε παραπάνω φόρους, να τα επιστρέφουμε σε αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια αδικήθηκαν περισσότερο».

Τα μέτρα δεν είναι προεκλογικά

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης «δεν είναι προεκλογικά». «Τον κόσμο δεν τον θυμάσαι προεκλογικά, εάν τον θυμάσαι προεκλογικά, τότε τον εμπαίζεις», τόνισε και σημείωσε πως «εκλογές θα κάνουμε το 2027». 

«Κάθε τόσο η κυβέρνηση αυτή προχωράει σε κάποια στοχευμένα, αλλά μόνιμα μέτρα, ακούγοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό δεν το κάνει ούτε έξι μήνες ούτε έναν χρόνο πριν τις εκλογές. Οι εκλογές είναι η τελική κρίση των πολιτών, για τα όσα έκανες και όσα θα κάνεις. Δεν υπάρχει ζήτημα προεκλογικής περιόδου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Τέλος, επισήμανε πως «όσο προχωράει η Ελλάδα, αυξάνει τα έσοδά της, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για περισσότερες φοροελαφρύνσεις».