Με αναφορά στα μέτρα στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία μεταφράζεται σε όφελος προς τους πολίτες.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τα υψηλά πλεονάσματα στην οικονομία είναι αποτέλεσμα φοροαφαίμαξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εξαπάτηση, καθώς παρουσιάζει τα αυξημένα φορολογικά έσοδα ως παραπάνω φόρους, όπως είπε. Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως τα πλεονάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης των πολιτών, ενώ τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της δημιουργίας μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.
«Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. Δεν έχει αυξηθεί ή επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Είναι άλλο πράγμα τα φορολογικά έσοδα, άλλο πράγμα η φορολογικοί συντελεστές. Η αντιπολίτευση σε μία ακόμα περίπτωση εξαπατά την κοινωνία παρουσιάζοντας τα αυξημένα φορολογικά έσοδα ως παραπάνω φόρους. Αυτό είναι πολιτική εξαπάτηση», είπε συγκεκριμένα.
Κοινό μέτωπο αντιπολίτευσης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κοινό μέτωπο ως προς την κριτική από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τα χρήματα που διατίθενται για τα μέτρα στήριξης ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «η αντιπολίτευση είτε δεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει η κυβέρνηση τα 11 δισ. είτε ζητάει από την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει τη χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε αντιπολίτευση στη χώρα αυτή, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν γνωρίζει ότι τα δάνεια μας πρέπει να τα πληρώνουμε.
Η τελευταία φορά που είχαμε κυβέρνηση που πίστευε ότι μπορούμε να μην πληρώνουμε τα δάνειά μας -για κάποιους μήνες που το έλεγε αυτό, μετά έκανε την περιβόητη κωλοτούμπα και η χώρα μας δεν πήγε στη δραχμή- ήταν το 2015. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβουμε το 2015, εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Ούτε οι πολίτες το θέλουν αυτό. Αλλά το φοβερό είναι ότι βλέπουμε μετά τη σημερινή συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Δουδωνή, ότι αρχίζει και το υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ αυτό. Δύο λοιπόν είναι τα ενδεχόμενα. Είτε μας ζητάνε να μην πληρώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις είτε κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι κάνουν το δεύτερο».
Τι λέει η αντιπολίτευση, για να καταλαβαίνει ο κόσμος που μας ακούει και παρακολουθεί αυτήν την πολιτική συζήτηση, ότι η κυβέρνηση, ενώ έχει πλεόνασμα 11 δισεκατομμύρια, δίνει ένα μόνο δισεκατομμύριο στους πολίτες. Κατ’ αρχάς, αυτό που λέει η αντιπολίτευση είναι ψέμα, το πρώτο που έχουμε να πούμε. Το δεύτερο είναι ότι η αντιπολίτευση, είτε δεν ξέρει ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή, η εξυπηρέτηση του χρέους και η πληρωμή των τόκων, το οποίο είναι 4,8% του ΑΕΠ. Είναι 11 δισεκατομμύρια, αλλά, μέσα σε αυτό το πλεόνασμα, η χώρα μας πρέπει να πληρώσει ουσιαστικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την πληρωμή των τόκων. Αφού γίνει αυτή η πληρωμή, τότε μένει το 1,3% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο είναι περίπου 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, με βάση, όμως, συγκεκριμένα όρια οροφής δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το οποίο μάθαμε προχθές, ήταν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο υπολογίζαμε, ήταν τελικά επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παραπάνω, δηλαδή, που μάθαμε, ήταν το 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις το μάθαμε, αμέσως το ανακοινώσαμε ότι θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία, στους πολίτες, με τρεις τρόπους:
O πρώτος, ο οποίος δεν έχει γίνει τόσο γνωστός, γιατί προφανώς είναι λιγότερο δημοφιλής, είναι στην ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία, στις επενδύσεις, με μόνιμο τρόπο, κάθε χρόνο, επιπλέον 500 εκατομμύρια, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί όσο γίνονται επενδύσεις, όσο στηρίζονται οι επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αυξάνονται οι μισθοί, άρα, έτσι, ανεβάζει τα έσοδά του το κράτος. Ο ένας τρόπος ήταν αυτός.
Οι άλλοι δύο τρόποι, ο δεύτερος ήταν η επιστροφή ενός ενοικίου στο 80% των συμπολιτών μας που μένουν στο ενοίκιο, ουσιαστικά, δηλαδή, είναι μία στήριξη 8,5% σε ένα συμπολίτη μας ο οποίος μένει στο ενοίκιο, σε 8 στους δέκα για την ακρίβεια και το τρίτο είναι ένα μόνιμο μέτρο, ένα ποσό κάθε χρόνο που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι, το 63% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, δηλαδή, δύο στους τρεις, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, για να ξέρουν, πλέον, ότι με μόνιμα χαρακτηριστικά θα έχουν επιπλέον, πέραν των άλλων παρεμβάσεων που έχουμε κάνει, αυτό το ποσό.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο καταπολεμά τη στεγαστική κρίση το μέτρο της επιστροφής ενοικίου τόνισε: «Δεν είναι λίγο να στηρίζει το κράτος 8 στους 10 πολίτες που μένουν στο ενοίκιο, δεν είναι η μαγική λύση για όλα τα προβλήματα των συμπολιτών μας, αλλά δεν είναι και λίγο. Έχουμε πάρει κι άλλα μέτρα που δεν έχουν εισοδηματικά κριτήτρια. Είναι πολύ σημαντικό μέτρο, δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αφορά πολλούς».
Υπογράμμισε την παράταση των 45 ημερών στον καθαρισμό των οικοπέδων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, στις αρχές του άλλου μήνα, εφιστώντας την προσοχή για τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση και επέκταση πυρκαγιών.
Είπε δε πως φέτος «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».
Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας
Αναλυτικά ο Πάυλος Μαρινάκης υπογράμμισε, κατά την ενημέρωση: «Στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 που ανακοινώθηκαν από τη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και πλεόνασμα ύψους 4,8% του ΑΕΠ. Σε συνέχεια αυτών των θετικών εξελίξεων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ τα οποία εστιάζουν στην ενίσχυση 2,7 εκατομμυρίων πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». «Στο επίκεντρο αυτών των μετρημένων και κοστολογημένων παρεμβάσεων μόνιμου χαρακτήρα οι οποίες θα υλοποιηθούν, χωρίς να θέτουν ασφαλώς σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, βρίσκονται: οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, ενισχύεται με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από φέτος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Στη μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στη μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία και στην αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2025 και κάθε έτος.
Όπως τόνισε, «από φέτος στα τέλη Νοεμβρίου και κάθε χρόνο, ένα ενοίκιο ετησίως -είτε αυτό αφορά σε κύρια κατοικία είτε σε φοιτητική κατοικία- θα επιστρέφεται από το κράτος στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ». Η μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία θα καταβάλλεται έως 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025, ενώ για την αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «στόχος αυτού του μέτρου είναι να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο».
Οι τρεις πηγές του πλεονάσματος
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο πλεόνασμα το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, οδήγησε σε αυτές τις παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα και το οποίο προέρχεται «από τρεις πηγές:
• Πρώτον, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα ψηφιακά μέσα
• Δεύτερον, από την ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση μισθών και απασχόλησης και
• Τρίτον, από την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μείωσή τους από φορείς της κυβέρνησης».
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε στη συνέχεια ότι «στις θετικές ειδήσεις για την πορεία της εθνικής οικονομίας προστίθεται το γεγονός ότι στα τέλη του 2024 η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη μείωση του δημόσιου χρέους». Και τόνισε: «Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται με στοιχεία και αριθμούς και το αποτέλεσμα αυτής της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μεταφράζεται σε όφελος προς τους πολίτες, σε αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποίες θα πληθαίνουν όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους που θέτουμε».
Ο μηχανισμός πρόληψης
Ακολούθως αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Ο υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την επάρκεια των μηχανισμών πρόληψης της Πολιτείας, τονίζοντας πως φέτος υπάρχουν 18.000 γυναίκες και άνδρες, μόνιμου και εποχικού προσωπικού, 5.500 εθελοντές οργανώσεων. Επιπλέον, έχουν ενισχυθεί τα drones και είναι 80 φέτος, ενώ πέρσι ήταν 45. Αυτή την περίοδο συνεχίζεται ο καθαρισμός των οικοπέδων, ζήτημα κρίσιμο για την πρόληψη, ενώ ανακοινώθηκε η παράτασή του για 45 ημέρες λόγω κλιματολογικών συνθηκών, με παράλληλη αυστηρή επιτήρηση από τους Δήμους» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν η υπογραφή υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι με «αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η ενίσχυση, αναλόγως της περιοχής, κυμαίνεται από 40% έως 75%».
Είπε ακόμη ότι «η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ξεκινάει στις 7.5.2025 και λήγει στις 7.7.2025».
Ολοκληρώνοντας ανέφερε πως «εκατοντάδες παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς πολίτες, θα μπορούν, πλέον, με αίτησή τους, να εγγραφούν στα δημοτολόγια της χώρας. Σε απόφαση, που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και του υφυπουργού Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη, ορίζονται τα δικαιολογητικά για την εγγραφή και τη διόρθωση ή μεταβολή στα δημοτολόγια της χώρας, παιδιών που υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς πολίτες μέχρι το 1976».
Πρόγραμμα πρωθυπουργού
Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανέφερε ότι αύριο, Παρασκευή 25 Απριλίου, θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ το Σάββατο, 26 Απριλίου, μαζί με τη σύζυγό του θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη.