Αλματώδη αύξηση καταγράφουν οι υποθέσεις που επιλύονται εκτός δικαστηρίων ή αλλιώς με εξωδικαστική διαμεσολάβηση. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών, τα πρακτικά διαμεσολάβησης που υπογράφηκαν το 2024 είναι περισσότερα κατά 867% σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, φθάνοντας τα 954, ενώ το 2020 είχαν υπογραφεί μόλις 110.
Αυτή η θεαματική αύξηση είναι απότοκος της αλλαγής της δικονομίας, με την ενίσχυση των νομικών εργαλείων που έχουν εδραιώσει τη διαμεσολάβηση ως αποδοτικό τρόπο επίλυσης αντιδικιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μεν δικηγόροι έχουν πλέον εξοικειωθεί με τον θεσμό της διαμεσολάβησης και οι δε πολίτες την εμπιστεύονται ως έναν αποτελεσματικό και σίγουρα ταχύτερο τρόπο να λύσουν τις διαφωνίες τους με τον αντίδικο.
Η διαμεσολάβηση αφορά τόσο τις ποινικές, όσο και τις πολιτικές υποθέσεις. Εφαρμόζεται με επιτυχία στο οικογενειακό δίκαιο, στη ρύθμιση θεμάτων επιμέλειας τέκνου, επικοινωνίας γονέων με παιδιά, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και σε εταιρικές και επιχειρηματικές διαφορές. Με τη διαμεσολάβηση επιτυγχάνεται επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών πολύ γρηγορότερα σε σχέση με την αναμονή για τελεσίδικη δικαστική απόφαση – που όλοι γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί και χρόνια. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος απαιτεί σημαντικά λιγότερα δικαστικά έξοδα, αφού η διαδικασία είναι άπαξ, όπως και η δικηγορική αμοιβή.
«Οι διαφορές δεν λύνονται πάντα στα δικαστήρια. Μπορεί να επιλύονται εξωδικαστικά. Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τη διαμεσολάβηση», ανέφερε σε σχετική ανάρτηση ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον χώρο αρμοδιότητάς του, είχε προαναγγείλει την κατάρτιση Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης των διαφορών, που θα περιλαμβάνει όλες τις μορφές εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, έως το καλοκαίρι του 2025. «Εξετάζουμε την αναμόρφωση του πλαισίου για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, με βελτίωση των ρυθμίσεων για τη Διαμεσολάβηση, τη Διαιτησία αλλά και εκείνων που αφορούν στη δικαστική μεσολάβηση, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα μας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.