Το πρωτοποριακό έργο της εξ αποστάσεως δίκης με τη χρήση κάμερας πήρε για πρώτη φορά «σάρκα και οστά» στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας. Στόχος της τηλεματικής δίκης είναι η εξάλειψη των αποστάσεων, η αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών και η γρηγορότερη εκδίκαση των υποθέσεων.
Με τη χρήση νέων τεχνολογιών απομακρυσμένης σύνδεσης, τα διοικητικά δικαστήρια Πατρών και Κεφαλονιάς διασυνδέθηκαν ηλεκτρονικά και εκδίκασαν τις υποθέσεις του πινακίου εξ αποστάσεως. Πρόκειται για δύο υποθέσεις που αφορούσαν σε αντιδικία ιδιωτών με τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο, αντίστοιχα.
Ολα τα δικόγραφα εστάλησαν μέσω τηλεματικής και οι διάδικοι τοποθετήθηκαν ενώπιον δικαστών μέσω κάμερας. Το σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, λειτούργησε άψογα, χωρίς προβλήματα και η εκδίκαση και των δύο υποθέσεων ολοκληρώθηκε σε λίγη ώρα.
«Η σημερινή τηλεματική συνεδρίαση είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της συνέπειας της κυβέρνησης διά του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που διασφαλίζουν την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την ελληνική Δικαιοσύνη», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, που παρευρέθηκε στην αίθουσα συνεδρίασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Πέλοπας Λάσκος, παρακολουθούσε ζωντανά τη διαδικασία από την αίθουσα του Πρωτοδικείου Αργοστολίου.
«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Δικαιοσύνη και είναι μια μεγαλύτερη ημέρα για τη διοικητική δικαιοσύνη. Συνάδελφοι, δικηγόροι, διάδικοι μπόρεσαν να παρασταθούν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους από απόσταση αποκτώντας ευκολότερα πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Είναι μια στιγμή που μας κάνει υπερήφανους σαν Ελληνες, διότι η χώρα μας βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, έχει αγκαλιάσει και εκμεταλλεύεται τη σύγχρονη τεχνολογία, έχει φέρει σε επαφή την τεχνολογία με τη Δικαιοσύνη διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λάσκος.
Στόχος είναι η τηλεματική δίκη να εφαρμοστεί και στις ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, για όλη την επικράτεια, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026, οπότε όλες οι μεταβατικές έδρες των Πρωτοδικείων της χώρας θα μετατραπούν σε δικαστικά γραφεία διευκόλυνσης της πρόσβασης των πολιτών. Σήμερα, με την ίδια διαδικασία θα γίνει η συζήτηση των υποθέσεων του διοικητικού δικαστηρίου Ιωαννίνων, που λειτουργεί στην Κέρκυρα.