Κατήφεια και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε να αποδοθεί στην πρόσφατη ολική έκλειψη Ηλίου, εάν δεν ήταν εκείνη του πράσινου ήλιου που φαίνεται να πλησιάζει και μάλιστα με σημάδια μονιμότητας στον κομματικό ουρανό. Οχι μόνο τα ποσοστά του κόμματος βαίνουν μειούμενα στις τελευταίες μετρήσεις, αλλά και η δεύτερη θέση αποτελεί, πλέον, μια μακρινή ανάμνηση, παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι μπορεί να διεκδικήσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται από τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δύο-τρεις μονάδες, με τους δημοσκόπους να υπογραμμίζουν ότι η τάση για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι καθοδική. Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της Alco συγκεντρώνει 11,4%, χάνοντας περίπου 0,1% σε σχέση με τις μετρήσεις του προηγούμενου μήνα. Στη δημοσκόπηση της MRB ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 15,9% και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 13,4%, τη στιγμή –μάλιστα– που εμφανίζει αρκετά υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, το οποίο αγγίζει το 76,6%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, όπου το ΠΑΣΟΚ (13%) βρίσκεται και πάλι πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ (14,1%) στην εκτίμηση ψήφου, ενώ χειρότερα είναι τα πράγματα στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 14,45% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 11,5%. Ταυτόχρονα, στη δημοσκόπηση της Pulse το κόμμα κινείται στο 11%, έχοντας δύο μονάδες διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονταν ικανοποιημένοι τόσο από την υπόθεση των Τεμπών όσο και από την πρόταση δυσπιστίας. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά αυτό γυρίζει μπούμερανγκ στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χρεώνεται τις παλινωδίες στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, την καταψήφιση και τις κωλοτούμπες επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για το γεγονός ότι κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, υιοθετώντας ένα αμφιλεγόμενο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας και συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ηχούν καμπανάκια

Και, βέβαια, τα καμπανάκια από ορισμένους ήδη έχουν αρχίσει να ηχούν. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επί παραδείγματι, υπογράμμισε χθες με νόημα ότι οι δημοσκοπήσεις πρέπει να αξιολογούνται σωστά από αυτούς που κάνουν στρατηγική για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την εικόνα της στιγμής και να κατορθώσουν να την αλλάξουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξει δραστικά και σύντομα.

Την ίδια ώρα, και η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να λειτουργεί προς όφελός του, παρά τις επίμονες προσπάθειες να εμφανιστεί ως «θύμα». Αντιθέτως, του δημιουργεί και εσωκομματικά προβλήματα! Η φράση του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, που ουσιαστικά αποδόμησε τη ρητορική Ανδρουλάκη, παραλίγο να τον φέρει εκτός ΠΑΣΟΚ και αν δεν ήταν η υπόθεση Μπαράν, ο βουλευτής Λέσβου μάλλον θα φιγουράριζε ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Υπενθυμίζουμε ότι στη δήλωσή του ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης έκανε λόγο για διαστρέβλωση από το ΜΜΕ, αλλά την ίδια στιγμή απολογήθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη! «Η διαστρέβλωση μιας απάντησής μου σε υποθετική ερώτηση γίνεται εκ του πονηρού και με μοναδικό σκοπό να συνεχίσει ο κύκλος λασπολογίας και χυδαιότητας εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, απολογούμαι», σημείωσε ο βουλευτής Λέσβου.

Ηρθη η βουλευτική ασυλία του Μπουρχάν Μπαράν

Στο μεταξύ, έναν ιδιαίτερα σημαντικό πονοκέφαλο έχει να αντιμετωπίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και αυτός ακούει στο όνομα Μπουρχάν Μπαράν. Ο μειονοτικός βουλευτής Ξάνθης κατηγορείται –με βάση τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή– ότι συνταγογραφούσε παράνομα ιατρικά σκευάσματα σε ασθενείς που δεν το είχαν ανάγκη. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση χρονολογείται από το 2014, αλλά λόγω της πανδημίας Covid-19 και του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων έφτασε στη Βουλή πριν από περίπου έναν μήνα. Προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαγράψει τον βουλευτή Ξάνθης για μια υπόθεση την οποία όφειλε να γνωρίζει εξαρχής. Εκτός αν έκανε μέχρι σήμερα τα... στραβά μάτια. Ο ίδιος ο Μπουρχάν Μπαράν, του οποίου χθες ήρθη η ασυλία ομοφώνως από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, υποστήριξε ότι είναι αθώος, προσθέτοντας: «Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και ούτε πρόκειται να κρυφτώ ποτέ πίσω από ασυλίες και διαδικασίες. Μοναδικός μου γνώμονας είναι να αποδείξω καθ’ ολοκληρίαν την αθωότητά μου ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης όπως κάθε Ελληνας πολίτης, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές». Μάλιστα, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον διέγραψε, κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επενδύουν πολιτικά τόσο εναντίον του όσο και εναντίον του ΠΑΣΟΚ και στο τέλος θα διαψευσθούν πανηγυρικά!