Το ΠΑΣΟΚ από τη Δευτέρα θα έχει νέο πρόεδρο. Ή τον Νίκο Ανδρουλάκη αναβαπτισμένο ή τον Χάρη Δούκα που θα είναι, όπως δηλώνει, και δήμαρχος Αθηναίων. Και λοιπόν; Τι ακριβώς σημαίνει και για ποιους αυτή η εξέλιξη; Επηρεάζει κάποιον; Και αν ναι, για ποιον λόγο;

Το στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι κατά πόσο θα αφορά τους πολίτες η όλη διαδικασία την επομένη ημέρα. Και για να γίνει αυτό δεν αρκούν τα επικοινωνιακά πανηγύρια. Ούτε το να αυτοαναγορεύονται επόμενοι πρωθυπουργοί και εν δυνάμει νικητές οι υποψήφιοι πρόεδροι.

Το ζητούμενο παραμένει και είναι η εναλλακτική πρόταση. Το σχέδιο για λύσεις στα προβλήματα. Οι δύο μονομάχοι του τελικού μέχρι τώρα δεν έχουν πείσει κανέναν πως διαθέτουν κάτι τέτοιο. Οι μέχρι τώρα κινήσεις τους δείχνουν ότι δύσκολα θα αποκτήσουν σχέδιο. Οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν θα τους διευκολύνουν. Και οι ίδιοι όμως έχουν δείξει πως αποσκοπούν περισσότερο στο να κλείσουν το μάτι στους απογοητευμένους συριζαίους για να πετύχουν μια άκοπη δημοσκοπική άνοδο.

Πόσο θα κρατήσει αυτή; Ουδείς γνωρίζει. Αν δεν συνδυαστεί με κάποια πρόταση που να μην ακολουθεί το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, και το «θα χτυπάμε τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές» του Αλέξη Τσίπρα, το μέλλον είναι δυσοίωνο για το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ του τρίτου δρόμου που χάθηκε κάπου στην πορεία του κόμματος.

Αν ο επόμενος αρχηγός συνεχίσει την οδό της καταστροφολογίας και της τοξικότητας τότε τα πράγματα μάλλον προς το χειρότερο θα πάνε.