Δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ, υπό τη νέα ηγεσία, να έχει ήδη πιάσει το… ταβάνι του, δεδομένου ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικές δυνάμεις, τις οποίες δεν πήρε η Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πανηγυρισμοί στο ΠΑΣΟΚ κόπασαν απότομα. Το ποσοστό στην κάλπη της προηγούμενης Κυριακής δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Το κόμμα έχασε ψηφοφόρους (περίπου 60.000) σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, ενώ στην Αττική τα ποσοστά του κατακρημνίστηκαν. Για παράδειγμα, η Χαριλάου Τρικούπη καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοσή του σε όλη τη χώρα στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς, καθώς συγκέντρωσε μόλις το 6,71% των ψήφων. Μάλιστα, το κόμμα είναι τέταρτο, πίσω και από το ΚΚΕ, στις 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου και είναι στην τρίτη θέση μόνο στην Α΄ Ανατολική Αττική. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερό του ποσοστό στην Αττική ήταν στον Δυτικό Τομέα που άγγιξε το 9%, δηλαδή 2,5 μονάδες λιγότερο από το ποσοστό του στην Επικράτεια.

Πρώτες μουρμούρες

Υπό αυτά τα δεδομένα, μόνο χαρούμενος δεν είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης από συγκεκριμένα στελέχη που «έτρεξαν» την προεκλογική καμπάνια στην Αθήνα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κεντρικά. «Το ΠΑΣΟΚ ανέβασε κατά 40% τα ποσοστά του, συγκριτικά με το 2019, αν και υπάρχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Αυτό είναι ένα πραγματικό θέμα προς συζήτηση», παραδέχτηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καταδεικνύοντας το πραγματικό πρόβλημα του κόμματος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη να έχει ήδη πιάσει το… ταβάνι του, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικές δυνάμεις, τις οποίες δεν πήρε η Χαριλάου Τρικούπη. Πολλοί, μάλιστα, περίμεναν ότι στις δεύτερες εκλογές το ποσοστό θα φτάσει το 13%, παρ’ όλα αυτά η άνοδος ήταν μόλις 0,4%! Για να χρυσώσει πάντως το χάπι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε ότι «για εμάς αυτό είναι μόνο η αρχή, μία νέα αφετηρία, δεν τελειώσαμε την Κυριακή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι προετοιμάζονται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόβλημα προσώπων

Ενα από τα ζητήματα που θεωρούν ότι ευθύνεται για την (εκλογική) καθίζηση στην Αθήνα είναι τα πρόσωπα. Η ανανέωση στα αστικά κέντρα δεν είναι αυτή που θα ήθελε το κόμμα, αν εξαιρέσει κανείς τις περιπτώσεις του Παύλου Χρηστίδη και του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο αυτά στελέχη «κέρδισαν» εύκολα τις περιφέρειες όπου ήταν υποψήφιοι, αφήνοντας πίσω τους στελέχη όπως για παράδειγμα η Τόνια Αντωνίου ή ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έχασε από τον Παύλο Γερουλάνο. Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι προκειμένου να εκφράσουν την Κεντροαριστερά θα πρέπει νέα, ικανά στελέχη να βγουν μπροστά και να πάρουν ρόλους κι όχι άνθρωποι που θυμίζουν το (αμαρτωλό) παρελθόν.

Δύσκολο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να κερδίσει την Κεντροαριστερά. Κάτι που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολο, αφού η Νέα Δημοκρατία κρατάει τα ηνία των κεντρώων ψηφοφόρων. Αρα, όπως τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος, η μοναδική εναλλακτική είναι η εξής: «Θα καλύψουμε τα κενά που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αναξιόπιστη αντιπολίτευση την οποία άσκησε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ο μόνος δρόμος για να οικοδομήσουμε ξανά μία σύγχρονη Κεντροαριστερά, η οποία με αρχές και αξίες θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει ξανά. Διότι αυτά που είδαμε στις κάλπες, ιδίως μετά τη μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τα δεξιά, υπογραμμίζουν την ανάγκη η Κεντροαριστερά να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια. Οχι όμως με παλιά υλικά και παλιές ιδέες, ούτε με τοξικότητα και λαϊκισμό. Αυτά, εμείς τουλάχιστον, τα έχουμε αφήσει οριστικά στο παρελθόν».

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, αρκετά «πράσινα» στελέχη ομολογούν ότι απαιτούνται αλλαγές και μεγάλη προσπάθεια. «Είμαστε όλοι και όλες υποχρεωμένοι να συμβάλουμε ώστε να υπάρχει λιγότερη τοξικότητα, να μην υπάρχει εκφυλισμός στο δημόσιο λόγο και να μην υπάρχει μιθριδατισμός και ανοχή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», είπε εξάλλου ο Δ. Μάντζος, δείχνοντας ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να… αναπροσαρμόζεται.