Λόγω της προεκλογικής περιόδου, στα ψιλά πέρασε ένα άρθρο-παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη. Στο κείμενό του το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του στις κάλπες «έδωσε μία κρίσιμη μάχη με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία, με στόχο να επαναλάβει τη δυναμική του ώθηση με μια ακόμη νίκη του».

Με τίτλο «Το DNA του ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ», ο Κώστας Λαλιώτης επεσήμανε ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023, και οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024. «Για το ΠΑΣΟΚ αυτές οι σημαντικές και κρίσιμες αναμετρήσεις αποτελούν εγερτήριες και θετικές προκλήσεις να κλιμακώσει τις προσπάθειές του με μεγάλα βήματα, με μακριά και μεγάλα άλματα, με νικηφόρες και ελπιδοφόρες προοπτικές».

Ο Κώστας Λαλιώτης επιχείρησε μία ιστορική διαδρομή του κόμματος, από τις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ημέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα, χωρίς να αποφεύγει να αναφερθεί και στην τελευταία δεκαετία, όπου η εκλογική του δύναμη υποχώρησε. «Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική διαδρομή του έχει δημιουργήσει το δικό του πολιτικό γονιδίωμα και χρωμόσωμα. Αυτό το DNA με το συνακόλουθο “brand” δεν μπορεί να το ακυρώσει κανείς, δεν μπορεί να το σβήσει κανείς γιατί τροφοδοτεί υπαρκτές αλήθειες», τόνισε. Ομολογουμένως πρόκειται για κείμενο που χρήζει ανάλυσης… Στο πρόσφατο παρελθόν ο Κώστας Λαλιώτης φερόταν να κάνει επαφές για μέτωπο της Aριστεράς. Τώρα μάλλον με τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα ανέκρουσε πρύμναν.