Με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επιδώθηκε σε παροξυσμό λάσπης και Fake News, καταγγέλοντας ανυπόστατα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.

Ειδικότερα, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Φάμελλος «Το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία είναι βαθιά αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο. Έχουμε μπροστά μας ένα «γραφειοκρατικό τερατούργημα», όπως το χαρακτηρίζουν οι φορείς αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ένα νομοσχέδιο με το οποίο η Κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών τομέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Περιλαμβάνει μάλιστα και την αντισυνταγματική διάταξη της επίταξης των γιατρών και το μέτρο του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, όπως επισημαίνει και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Γι’ αυτό και καταθέσαμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει την εν λόγω αντισυνταγματική διάταξη αλλά και να αποσύρει το σύνολο του νομοσχεδίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ψυχική Υγεία.

Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Επικαλείστε στο σκοπό του νομοσχεδίου την «ενίσχυση των παροχών ποιοτικών υπηρεσιών υγείας». Ακραία υποκρισία. Στην πράξη τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Γνωρίζετε τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος, που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των μονάδων ψυχικής υγείας. Δεν επιλέγετε να ενισχύσετε τον τομέα αυτό αλλά αντιθέτως τον απαξιώνετε, για να εξυπηρετήσετε τις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις σας και να ανοίξετε τον δρόμο στους ιδιώτες ΚΑΙ στην ψυχική υγεία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «αντιμεταρρύθμιση», που θα πλήξει την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ψυχικά πάσχοντες».

Επίδοση καταγγελιών

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε, επιδιδόμενος ένα σερί καταγγελιών «Σε μια εποχή που τα ψυχικά νοσήματα καταγράφουν αύξηση στη χώρα μας, λόγω των πολλαπλών κρίσεων και οι πολίτες έχουν ανάγκη τις δομές ψυχικής υγείας, η Κυβέρνηση επιλέγει να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, στις οποίες θα καταλήξουν οι ψυχικά πάσχοντες. Για όσους από αυτούς μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Για τους υπόλοιπους ασθενείς και τις οικογένειές τους, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα νοσηλείας η άλλη επιλογή είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ιδρυματοποίηση, το περιθώριο. Κι αυτό το ονομάζετε «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»; Το μόνο που αποδεικνύεται με το νομοσχέδιο αυτό είναι το πόσο κοινωνικά ανάλγητοι είστε».

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την απεξάρτηση ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «Πρώτα από όλα οφείλω να καταγγείλω την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη. Ως Αρχηγός το 2018 της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συναντήθηκε σε καφενείο στην Πλατεία Βάθης με άτομα που ακολουθούσαν ή είχαν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν μια ξεκάθαρα επικοινωνιακή διαχείριση του ανθρώπινου πόνου και μια επίπλαστη ευαισθησία. Γιατί όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό επί πέντε χρόνια ως Πρωθυπουργός αλλά έρχεται τώρα και διαλύει τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη αλλαγή: η Κυβέρνηση στοχεύει η απεξάρτηση να παύσει να αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, να αποσυνδεθεί από το δικαίωμα στη θεραπεία και βεβαίως να γίνει έρμαιο της αγοράς. Οι κύριοι Μητσοτάκης-Γεωργιάδης ακυρώνουν τη σημαντική εμπειρία και προσφορά των δομών απεξάρτησης αλλά και το πολύτιμο έργο που χτίστηκε λιθαράκι-λιθαράκι τις τελευταίες δεκαετίες στον ευαίσθητο τομέα της Απεξάρτησης».

Παράλληλα επέκρινε την πολιτική της Κυβέρνησης για την απουσία πρόβλεψης για την πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Για ποια «ολοκλήρωση» της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης συζητάμε όταν αυτή περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στην «απεξάρτηση και αποτοξίνωση»; Που βρίσκεται η αναφορά στην πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη; Από το 1991 τα 75 Κέντρα Πρόληψης έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην επαφή με την κοινότητα, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή της στον αγώνα υπέρ της πρόληψης. Σχεδίασαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευσαν εκπαιδευτικούς ως εμψυχωτές τους, «θωρακίζοντας» το μέλλον των νέων μας και των οικογενειών τους, σε επιλογές χωρίς εξαρτήσεις, με ενσυναίσθηση και συμπερίληψη που διασώζουν. Και αντί να τα επεκτείνετε, εσείς δρομολογείτε την εξαφάνιση τους».

Και η επίταξη στο παραλήρημα

Ως προς τη διάταξη για την επίταξη των ιδιωτών, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε «Υπάρχει άραγε επαγγελματική ομάδα έναντι της οποίας δεν έχει διαψευστεί ο κ. Μητσοτάκης. Εκτός από τα ολιγοπώλια και τους διαπλεκόμενους φίλους σας; Μετά τον κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, μετά τη σύγκρουση με τους φοροτεχνικούς τώρα στο στόχαστρο της Κυβέρνησης μπαίνουν οι ιδιώτες γιατροί. Μία αντισυνταγματική διάταξη, καθώς επιτρέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ. Και την ίδια στιγμή, σε περίπτωση άρνησης της παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς θα επιβάλλονται ποινές, όπως ο αποκλεισμός από το Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ένα ασύμμετρο μέτρο που θα πλήξει πρωτίστως τους ασθενείς, όπως σημειώνει και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Εμείς εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη διάταξη αυτή, που παραπέμπει, όπως ανέφερε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε «αυταρχικά καθεστώτα».

«Τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία» πρόσθεσε ο Σ. Φάμελλος «είναι αποτέλεσμα των δικών σας πολιτικών απαξίωσης και υποβάθμισης του ΕΣΥ, τα τελευταία πέντε χρόνια. Γι’ αυτό και εμείς θα το τονίζουμε συνεχώς: Το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης αντιμετωπίζεται με την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ και τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στο σύστημα. Δεν αντιμετωπίζεται με το εκβιαστικό μέτρο της επίταξης. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε τροπολογία για την υγειονομική θωράκιση όλων των άγονων και προβληματικών περιοχών και ιδίως των νησιωτικών, με τη θέσπιση κίνητρων προσέλκυσης και κινήτρων παραμονής. Αλλά δεν θέλετε να ενισχύσετε τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας. Να τα διαλύσετε θέλετε για να ενισχύσετε τις ιδιωτικές κλινικές».

«Με τις πολιτικές σας κύριοι της Κυβέρνησης οι ανισότητες εντείνονται και διευρύνονται. Το ΕΣΥ απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Και τώρα, έρχεστε και καταρρακώνετε τον τομέα της ψυχικής υγείας και ισοπεδώνετε τις δομές απεξάρτησης. Και όλα αυτά σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια πολιτική που να στηρίζει πραγματικά την υγεία και την κοινωνική συνοχή, μακριά από τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Η κοινωνία μας αξίζει καλύτερα. Έτσι όπως καταστρέφετε τα πάντα, είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου, μέχρι να απευθυνθεί προς εσάς η κοινωνία με την απαράδεκτη φρασεολογία του κ. Γεωργιάδη και να σας διώξει! Το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να αποσύρετε αυτή τη στιγμή αυτό το έκτρωμα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.