Ακόμη μία φορά η σωρεία των fake news έρχεται να προστεθεί στη λάσπη για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα στο στόχαστρο βρίσκεται η πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι η Υγεία, σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτής της τετραετίας. Σημειωτέον ότι απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατά άρθρου του νομοσχεδίου. Ας τα δούμε αναλυτικά τα ψέμματα: 

Δεν καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μετασχηματίζονται αποκτώντας νέα νομική μορφή, ενισχύονται και μετεξελίσσονται σε Ολοκληρωμένα Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Τα επτά Περιφερειακά Δίκτυα μπαίνουν κάτω από τη διοικητική «ομπρέλα» των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, με ενιαία ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση. 

Συγκεκριμένα, το ΨΝΑ «Δαφνί» και το «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» του Ενιαίου ΓΝ Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» μεταφέρονται στις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠε) ως αποκεντρωμένες μονάδες τους, διασυνδέονται με τις δομές παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αυτών και συνεχίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους. 

Ετσι ενισχύεται η προσβασιμότητα όλων των πολιτών στις αναγκαίες και δωρεάν υπηρεσίες, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση και διασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Το νομοσχέδιο δεν φέρνει απολύσεις. Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις, όπως και το καθεστώς εργασίας κάθε επαγγελματία. Καθένας και καθεμία από τους ήδη απασχολούμενους θα μεταφέρουν τις οργανικές θέσεις τους στον νέο φορέα. Η μεταφορά θα γίνεται με την υφιστάμενη σχέση εργασίας, τον κλάδο και την αντίστοιχη ειδικότητα. Εισάγεται μάλιστα ως εργασιακό κίνητρο η απόκτηση της Νοσηλευτικής Ειδικότητας Ψυχικής Υγείας. Το προσωπικό των φορέων που εντάσσονται στον ΕΟΠΑΕ συνεχίζει να εργάζεται και στόχοι του ενιαίου φορέα είναι η καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και να βάλει τέλος στην αλληλοεπικάλυψη των υπηρεσιών. 

Κανένα λουκέτο σε φορείς. ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18ανω, Ιανός, Αργώ, Διάπλους, Detox Ιωαννίνων συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, χωρίς να κλείσει καμία δομή και καμία υπηρεσία και θα διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε να παρακολουθείται η πορεία του εξαρτημένου ατόμου με στόχο να διατηρείται μέσα στο σύστημα υγείας και να μην «χάνεται».

Ισχυρότερες δημόσιες παροχές. Ο νέος ενιαίος οργανισμός είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως ακριβώς είναι το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ Τα ΝΠΙΔ είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης και χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο (άνω του 50%) κατέχοντας δημόσιο χαρακτήρα και εποπτεύονται από το αρμόδιο υπουργείο. 

Πιο δυνατά Κέντρα Πρόληψης. Θα υπάρχουν δομές πρόληψης, μείωσης της βλάβης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κάθε πόλη της Ελλάδας εξασφαλίζοντας το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλους. Δημιουργείται για πρώτη φορά Διεύθυνση Πρόληψης που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και ιδρύονται δομές Detox εντός των νοσοκομείων σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ωφελούμενους. 

Ψηφιακή οργανωτική αναβάθμιση. Πρώτο ψηφιακό βήμα, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης. Με τη λειτουργία του θα υπάρχει για πρώτη φορά έλεγχος σε πραγματικό χρόνο του έργου των φορέων του Εθνικού Δικτύου και παροχή πληροφοριών για τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών, των διαθέσιμων κλινών, όπως επίσης των ραντεβού σε όλες τις δομές. Τι προσφέρει αυτό; Πλήρη και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων, αλλά και την «εικόνα» με τα απαραίτητα επιδημιολογικά δεδομένα για την ψυχική υγεία του πληθυσμού. 

Οι ψηφιακές δυνατότητες όμως θα αλλάξουν… «πίστα» με το Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής - Τηλεσυμβουλευτικής, που θα παρέχει ιατρική και ψυχική υποστήριξη, καθώς επίσης και συμβουλευτική. 

Ολα τα παραπάνω θα επιβλέπονται από τον εκάστοτε υποδιοικητή της υγειονομικής περιφέρειας. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του θα περιλαμβάνει την οργάνωση, την εποπτεία και τη λειτουργία των υπηρεσιών.