Την παραίτηση του υπέβαλε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, μια εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της κλοπής αντικειμένων από τις συλλογές του. 

Μόλις πριν από δύο ημέρες ο Φίσερ είχε υπεραπιστεί τις ενέργειες του τα τελευταία χρόνια, αν και είχε προειδοποιηθεί από το 2021 από έμπορο τέχνης ότι πολλά αντικείμενα είχαν κλαπεί από το μουσείο. «Τις λάβαμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν και ξεκινήσαμε αμέσως έρευνα», σημείωσε και πρόσθεσε:  «Τώρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το άτομο που εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες είχε πολύ περισσότερα αντικείμενα στην κατοχή του και είναι απογοητευτικό που δεν μας το αποκάλυψε νωρίτερα καθώς θα βοηθούσε τις έρευνές μας». 

Ο Φίσερ πρόσθεσε ότι πληρέστερος έλεγχος έγινε το 2022 και τότε αποκαλύφθηκε η έκταση του προβλήματος. «Μετέφερα τις ανησυχίες μου στα μέλη του συμβουλίου και μαζί συμφωνήσαμε να καλέσουμε την αστυνομία. Είμαι ξεκάθαρος ότι σε κάθε βήμα μου η προτεραιότητά μου ήταν η φροντίδα της απίστευτης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και αυτό συνεχίζεται και σήμερα, με τη δέσμευσή μας να πάρουμε μαθήματα από την ανεξάρτητη έρευνα, την αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε την αστυνομία στην έρευνά της και να επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα ανάκτησης των αντικειμένων» σημείωσε. 

Μεταξύ των αντικειμένων που έχουν κλαπεί περιλαμβάνονται κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα.