Ο υπάλληλος, που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο, επειδή θεωρείται υπεύθυνος για την κλοπή πολύτιμων αρχαίων αντικειμένων, έγινε γνωστό ότι ήταν και επιμελητής για τις ελληνικές συλλογές, ενώ δεν έχει συλληφθεί ακόμα. Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που προβληματίζει ιδιαίτερα αναφορικά με την ασφάλεια και τη φύλαξη των ελληνικών αρχαιτοτήτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Υπενθυμίζεται, σε αυτό το σημείο, πως χθες, Τετάρτη, έγινε γνωστή η είδηση πως συντελέσθη κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο αντικειμένων συλλογής που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ., συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων, με αποτέλεσμα, ο 56χρονος Πίτερ Τζον Χινγκς, ο εν λόγω ύποπτος για την κλοπή υπάλληλος να απολυθεί. Ήταν επιμελητής του μουσείου για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου επί μία τριαντακονταετία.

Πωλήσεις αρχαίων στο ebay και πιθανές δημοπρασίες από το 2016

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, εδώ και τρία χρόνια είναι γνωστό ότι πωλούνται αρχαία του Βρετανικού Μουσείου στο eΒay, ενώ πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα.

Μάλιστα, ένας ειδικός αρχαιοτήτων αποκάλυψε στην Telegraph ότι άρχισε να έχει υποψίες, όταν είδε ένα ρωμαϊκό κόσμημα στην ιστοσελίδα και εντόπισε τον πωλητή σε ένα τμήμα αρχαιοτήτων του μουσείου.

Η «συγγνώμη» του Βρετανικού Μουσείου - Τι λέει για την αξία των κλοπιμαίων

Το Μουσείο, διά στόματος του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει κινηθεί νομικά εναντίον του, αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την αξία των κλοπιμαίων και ζήτησε «συγγνώμη για αυτό που συνέβη»

Τέλος, από πλευράς του, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν δεν έκρυψε την ανησυχία των εφόρων για την κλοπή των αντικειμένων «νωρίτερα φέτος». Διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα είναι η ανάκτηση των κλοπιμαίων και η διασφάλιση πως δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον. Συμπλήρωσε πως συνεργάζεται με την αστυνομία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.