Το θρίλερ με την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο, η οποία έγινε γνωστή την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζεται, καθώς μετά την παραίτηση του διευθυντή Χάρτβιχ Φίσερ το BBC μετέδωσε πως και ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Ουίλιαμς συμφώνησε να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του έως ότου ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο λονδρέζικο μουσείο.
Υπενθυμίζεται πως η παραίτηση του Φίσερ ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, ο Ουίλιαμς συμφώνησε να «αποχωρήσει οικειοθελώς» από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές και ότι αυτό έχει «άμεση ισχύ». Άμεση ισχύ έχει και η παραίτηση του διευθυντή του μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ για την αποτυχία στις έρευνες του μουσείου για τις κλοπές αντικειμένων από τις συλλογές του.
Η παραίτηση του Φίσερ
Σχετικά με την αποχώρηση του Φίσερ, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πριν από δύο ημέρες είχε υπεραπιστεί τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια, αν και είχε προειδοποιηθεί από το 2021 από έμπορο τέχνης ότι πολλά αντικείμενα είχαν κλαπεί από το μουσείο.
Όπως είχε δηλώσει, είχαν λάβει «πολύ σοβαρά υπ' όψιν» τις προειδοποιήσεις και για αυτό ξεκίνησαν έρευνα «αμέσως». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το άτομο που εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες είχε πολύ περισσότερα αντικείμενα στην κατοχή του και είναι απογοητευτικό που δεν μας το αποκάλυψε νωρίτερα καθώς θα βοηθούσε τις έρευνές μας».
Ο Φίσερ πρόσθεσε ότι πληρέστερος έλεγχος έγινε το 2022 και τότε αποκαλύφθηκε η έκταση του προβλήματος: «Μετέφερα τις ανησυχίες μου στα μέλη του συμβουλίου και μαζί συμφωνήσαμε να καλέσουμε την αστυνομία. Είμαι ξεκάθαρος ότι σε κάθε βήμα μου η προτεραιότητά μου ήταν η φροντίδα της απίστευτης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και αυτό συνεχίζεται και σήμερα, με τη δέσμευσή μας να πάρουμε μαθήματα από την ανεξάρτητη έρευνα, την αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε την αστυνομία στην έρευνά της και να επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα ανάκτησης των αντικειμένων».
Μεταξύ των αντικειμένων που έχουν κλαπεί περιλαμβάνονται κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα. Να σημειωθεί ότι το συμβάν έγινε γνωστό, όταν απολύθηκε υπάλληλος -και μάλιστα υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες για χρόνια- που ήταν ύποπτος για το γεγονός ότι αντικείμενα συλλογής είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές», όπως είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είχε, μάλιστα, χαρακτηρίσει την κατάσταση ένα «εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό».