Σε αυτές της βαριές δηλώσεις προχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM και στον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ. Κληθείς να τοποθετηθεί στο ερώτημα, εάν η διάσπαση που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πλήξει την Αριστερά εν συνόλω, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμά ότι «πήδηξαν από ένα πλοίο που βουλιάζει», καθώς η ισχυρή καθοδική πορεία που σημειώνει από τις εθνικές εκλογές, μέχρι τις σημερινές δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να ανατραπεί. Την συγκεκριμένη πορεία αποδίδει μάλιστα στην «μετάλλαξη» του -διαλυόμενου, κατά τον κύριο Παπαδημούλη- ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα Κασσελάκη», ενώ παράλληλα εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις θα συνεχίσουν και μετά την συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, από τους βουλευτές και τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι η ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη, μπορεί να θεωρεί ότι «ξεμπέρδεψε με την πέμπτη φάλαγγα», αλλά πολύ γρήγορα, όποια τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιηθεί έστω και ελάχιστα από την γραμμή του Στέφανου Κασσελάκη, θα γίνει η νέα «πέμπτη φάλαγγα» και θα πολεμηθεί όπως ακριβώς και οι τάσεις που αποχώρησαν κατά τη διάσπαση, που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες. Ως εκ τούτου, το κόμμα θα είναι αυστηρά αρχηγικό, με έντονη δυσφορία στην διαφορετική άποψη -πιθανόν με τον αψύ Παυλή να νουθετεί τους διαφωνούντες- με την απαξίωση να επέρχεται μοιραία.

Καλή η ανάλυση του κύριου Παπαδημούλη, αλλά του έχει διαφύγει κάτι πολύ σημαντικό: η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απότοκη της έλευσης Κασσελάκη. Αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 1 έτος και φυσικά, έγινε πασιφανής στις εθνικές εκλογές, όπου ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε, διότι απέσπασε ένα πενιχρό 17,8%, έναντι 31,5% το 2019. Για αυτό δεν έφταιξε ο Κασσελάκης. Όμως, είναι βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για την Αριστερά ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς τον Αλέξη Τσίπρα -τις επόμενες δεκαετίες- θα τον μακαρίζουν που έφερε την «πρώτη φορά Αριστερά», ενώ τον κακομοίρη τον Στέφανο, θα τον «σιχτιρίζουν» επειδή «αυτός διέλυσε την Αριστερά».

Η δήλωση Παπαδημούλη

Τέρενς Κουίκ: «Όταν θα πάει με αυτή τη διάσπαση στις ευρωεκλογές, δεν σημαίνει μικραίνει ο όγκος, άρα η πιθανότητα πολλών ευρωβουλευτών, άρα μήπως πληγωθεί η Αριστερά και βγάλει πολύ λίγους ευρωβουλευτές, αφού θα είναι διασπασμένη στα δυο;»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Κύριε Κουίκ ας είμαστε ρεαλιστές και ας είμαστε ειλικρινείς. Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει μια ισχυρά καθοδική πορεία. Έχει φτάσει πια σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κάτω και από το ΠΑΣΟΚ (...) Αν αυτή η γενιά των σαραντάρηδων και τα χιλιάδες μέλη που φεύγουν από τον διαλυόμενο ΣΥΡΙΖΑ -που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα σε "κόμμα Κασσελάκη", έμεναν εκεί, θα βούλιαζαν όλοι μαζί. Κάνω αυτή την εκτίμηση χωρίς καμία διάθεση οξύτητας, τοξικότητας, φανατισμού στην αντιπαράθεση, γιατί δεν μου αρέσουν οι εμφύλιοι. Κάνω την εκτίμηση, ότι αυτό το μεγάλο κύμα των αποχωρήσεων με τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πιστεύω ότι θα τα καταφέρει και θα πάει καλά, δεν θα είναι το τελευταίο. Γιατί η νέα ηγετική ομάδα εξωθεί προς την αποχώρηση όποιον διατυπώνει εκεί μέσα διαφορετική φωνή. Σας θυμίζω λέξεις: "πέμπτη φάλαγγα, αποστάτες, διασπαστές", που στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς -που τον παρακολουθείτε επί δεκαετίες κύριε Κουίκ, από διάφορες ιδιότητες-, δεν έχουν ακουστεί».

Τέρενς Κουίκ: «Από την άλλη πλευρά όμως, υπήρξαν και σύντροφοί σας που πέταξαν βαριές κουβέντες στον Κασσελάκη. Φίλης για παράδειγμα».

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Δεν θέλω να σταθώ σε αυτά, μιλάτε μαζί μου και διατυπώνω επιχειρήματα».

Τέρενς Κουίκ: «Συμφωνώ. Αλλά εδώ πέρα βλέπω ότι έχουμε μια επανάληψη του εξής φαινομένου: "ΚΚΕ Εξωτερικού - ΚΚΕ Εσωτερικού". Τώρα θα έχουμε ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού - ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού;»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας, δεν είναι να ασχοληθούμε με έναν εμφύλιο, με το κόμμα που αφήσαμε πίσω. Το κρίσιμο είναι να συγκροτηθεί μια ισχυρή δύναμη, σύγχρονη, που να μπορεί να εκφράσει αριστερούς, οικολόγους, σοσιαλδημοκράτες, προοδευτικούς ανθρώπους και η οποία να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική, να έχει κυβερνητικές φιλοδοξίες, προφανώς με συνεργασίες πάνω σε πρόγραμμα. Γιατί πολύ απλά, κύριε Κουίκ, με βάση την πραγματικότητα -αυτό που βλέπουμε όλες και όλοι- το κόμμα Κασσελάκη βυθίζεται όχι μόνο στην εκλογική υποχώρηση, αλλά και στην απαξίωση».