Η αντιμετώπιση του πυκνού νέφους εγκληματικότητας που τυλίγει πολλά ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ουδείς, πλέον, από όσους ανήκουν στο υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, αλλά και να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο, χωρίς τις αμφιταλαντεύσεις αλλά και τις υποχωρήσεις της προηγούμενης τετραετίας.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Την ώρα που τα ελληνικά πανεπιστήμια κατακτούν ολοένα και υψηλότερες θέσεις στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης, κυκλώματα λυμαίνονται τους πανεπιστημιακούς χώρους στήνοντας πολλές φορές σκηνικά ανομίας, αλλά και τρομοκράτησης φοιτητών και καθηγητών στο όνομα της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Αιτήματα μιας άλλης εποχής που απαντούν σε ανάγκες που, απλώς, δεν υπάρχουν. 

Διαβεβαιώσεις 

«Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί», διαβεβαίωνε με ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απασχόληση των συγκεκριμένων αστυνομικών και σε άλλα καθήκοντα εκτός πανεπιστημίων. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από αστυνομικό προσωπικό και Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι, όταν δεν διατίθενται σε ΑΕΙ, μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με τις σχετικές διαβεβαιώσεις της ΕΛΑΣ. Πέρα, όμως, από τις γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια όσον αφορά τη δράση εγκληματικών ομάδων παραμένει σκοτεινή. 

Αρχής γενομένης από το εμβληματικό κτίριο του ΕΜΠ στην Πατησίων. Από τη Στουρνάρη και τον πλαϊνό πεζόδρομο της Τοσίτσα μέχρι και την πίσω πλευρά στην Μπουμπουλίνας, το κτίριο αποτελεί το καταφύγιο δεκάδων παράνομων δραστηριοτήτων. Ολόκληρη η Στουρνάρη, λίγα μέτρα μετά την πλατεία Εξαρχείων και μέχρι την Πατησίων, είναι σπαρμένη από δεκάδες πωλητές λαθραίων τσιγάρων. Τα τσιγάρα είναι κρυμμένα παντού, σε «ρολόγια» της ΕΥΔΑΠ στα πεζοδρόμια, καμουφλαρισμένα αυτοκίνητα μονίμως διπλοπαρκαρισμένα. Οι εικόνες με τις τεράστιες μαύρες πλαστικές σακούλες, που μαρτυρούν το περιεχόμενό τους από τις γωνίες που σχηματίζουν οι κούτες, να μπαινοβγαίνουν από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου είναι συνεχείς. «Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη πιάτσα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Αθήνα, καθώς υπάρχει ανοιχτή γραμμή εκατοντάδων αλλοδαπών που «δουλεύουν» εκεί με τις βασικότερες πηγές τροφοδοσίας με λαθραία τσιγάρα σε όλη την Ελλάδα», λέει στέλεχος υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με το λαθρεμπόριο. «Λίγες ώρες αν καθίσεις και παρατηρήσεις τις κινήσεις, θα καταλάβεις αμέσως πώς λειτουργεί όλο το σύστημα και πώς ένα σημαντικό κομμάτι του προαύλιου χώρου του Πολυτεχνείου είναι η καθημερινή κρυψώνα μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων», λέει. 

Συμμορίες μαθητών 

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, οι αστυνομικές δυνάμεις εξάρθρωσαν μια ολόκληρη συμμορία 16χρονων μαθητών - διαρρηκτών που είχαν στήσει το ορμητήριό τους σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας στου Ζωγράφου. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τις έρευνες, ήταν μαθητές ΕΠΑΛ της ίδιας περιοχής και χρησιμοποιούσαν δωμάτια του κτιρίου στο παλαιό κτίριο των φοιτητικών εστιών. Η κατηγορία που αντιμετώπισαν αφορούσε διαρρήξεις σε καταστήματα της ευρύτερης περιοχής και διακίνηση ναρκωτικών στις περιοχές του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα, αλλά και εντός της Πολυτεχνειούπολης. Εσπαζαν λουκέτα καταστημάτων με σφυριά ή τα έκοβαν με ψαλίδες, έκλεβαν και μεταπωλούσαν τα κλοπιμαία σε άλλες συμμορίες με τις οποίες έδιναν ραντεβού στους ίδιους χώρους. 

Η σημαντικότερη, όμως, περίπτωση εγκληματικής δράσης που έχει αποκαλυφθεί τελευταία ήταν αυτή που απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ τον Οκτώβριο του ’22. Είχε συλληφθεί ένας από τους πιο «δραστήριους» κακοποιούς, ο Εσμίν Φεράτι, γνωστός στις πιάτσες της Αθήνας ως «Τζούλιο» ή «Εσκο». Είχε πρωταγωνιστήσει σε ανταλλαγές πυροβολισμών με άλλες συμμορίες, αλλά και με αστυνομικούς που τον είχαν καταδιώξει και είχε εξαφανιστεί, εντός της Πολυτεχνειούπολης, σε διακινήσεις μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης, ενώ «διοικούσε» έναν ολόκληρο, μικρό στρατό από «χαμηλόβαθμους». Ολα αυτά με «στρατηγείο» τις παλιές φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης. 

«Καυτή πατάτα» 

Οι αντιδράσεις στη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας ήταν ιδιαιτέρως σκληρές. Πρωταγωνιστής, όπως σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, που συντηρούσε με κάθε τρόπο το αφήγημα της «ελευθερίας της έκφρασης στα πανεπιστήμια», ακόμα και αν πίσω από αυτό κρύβονται σκληροί κακοποιοί και εκατοντάδες κίνδυνοι για φοιτητές και καθηγητές που βρίσκονται στα πανεπιστήμια για τους κανονικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα είναι μία από τις «καυτές πατάτες» στα χέρια των νέων υπουργών Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, και Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη.