“Θα επαναφέρουμε το άσυλο στα Πανεπιστήμια” δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο Νίκος Φίλης ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ανασύσταση του καθεστώτος που ίσχυε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το οποίο άφηνε ασύδοτους καταληψίες και ποινικούς.

Σε τηλεοπτικό πάνελ ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι θα καταργηθούν  όλοι οι νόμοι της κυβέρνησης στην Παιδεία, δίνοντας έμφαση στα Πανεπιστήμια και ειδικά στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και σε αυτό του ασύλου η κατάργηση του οποίου, με τη μορφή που ίσχυε και όχι αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση, επέτρεψε να σταματήσουν καταλήψεις, αλλά και να απομακρυνθούν ποινικοί που δρούσαν έχοντας ως έδρα φοιτητικές εστίες.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έφερε το παράδειγμα της κατάληψης του βιολογικού στο ΑΠΘ και στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου. Στην μεν πρώτη περίπτωση ο χώρος στο ΑΠΘ ήταν υπό κατάληψη για 34 ολόκληρα χρόνια, σήμερα δημιουργείται σε αυτόν μια βιβλιοθήκη. Στη δεύτερη περίπτωση εξαρθρώθηκε σπείρα ποινικών και μάλιστα σκληρών που δρούσε με έδρα τις φοιτητικές εστίες.

Και δεν είναι οι μόνες. Εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να επαναφέρει τα ιδρύματα στην προηγούμενη κατάσταση, σε αυτή δηλαδή που οι πανεπιστημιακοί χώροι λειτουργούσαν ως γιάφκες κουκουλοφόρων και ως αποθήκες “πυρομαχικών” για την δράση τους.

Η επαναφορά του ασύλου με την μορφή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει εκεί οδηγεί. ΔΙότι ουδείς σήμερα μπορεί να υποστηρίξει ότι για οποιονδήποτε λόγο έχει αρθεί η δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Εκτός αν στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός περιπτώσεων βίας όπως αυτή σε βάρος της καθηγήτριας Φιλοσογίας Βάνας Νικολαϊδου Κυριανίδου.