Τη βασική του προτεραιότητα «να δημιουργήσουμε μια πόλη που θα ζεις και θα απολαμβάνεις και όχι απλά μια πόλη που μένεις», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Μανούρης, υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας και επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία - Αλληλεγγύη», σε συνέντευξή του στο «Μανιφέστο». Στόχος, όπως σημειώνει, ο μετασχηματισμός της Νέας Ιωνίας, μια πόλης με περήφανο παρελθόν, με σειρά παρεμβάσεων που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα εγγυώνται ένα σπουδαίο παρόν κι ένα αισιόδοξο μέλλον.

Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες αν την επόμενη μέρα των εκλογών θα είστε ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας;

Η βασική προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη που θα ζεις και θα απολαμβάνεις και όχι απλά μια πόλη που μένεις. Η Νέα Ιωνία  μια πόλη βαθιά ιστορική, δυστυχώς είναι για πολλά χρόνια σε τροχιά παρακμής και απομόνωσης. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν πρωτίστως στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσα από τη ριζική αναμόρφωση των βασικών υποδομών. Έχουμε παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα παρεμβάσεων για να ξαναγίνει η Νέα Ιωνία μια πόλη καθαρή, προσβάσιμη, σύγχρονη και φιλική. Η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ, οι διαπλατύνσεις και ανακατασκευές πεζοδρομίων, η ανάπλαση των πλατειών που είναι σε τραγική κατάσταση, η άμεση αναβάθμιση των παιδικών χαρών και η δημιουργία νέων, η ελεύθερη, ανεμπόδιστη κίνηση για όλες και όλους, η απόδοση των ελεύθερων χώρων συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στο αρχικό πλαίσιο δράσεων. Στόχος μας είναι να εργαστούμε μεθοδικά και από τους πρώτους δύο μήνες να ξεκινήσει ο σταδιακός
μετασχηματισμός της Νέας Ιωνίας.

Πώς θα υποστηρίξετε την πολύπαθη τοπική επιχειρηματικότητα της Νέας Ιωνίας;

Βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε σταθερή συνεργασία με τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της πόλης και ξέρουμε ότι η ενίσχυσή του είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Ξεκινάμε με στόχο την εξωστρέφεια, με δράσεις προβολής της τοπικής αγοράς της Νέας Ιωνίας ως ελκυστικό εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό. Αναπτύσσουμε μια σύγχρονη, ψηφιακή πλατφόρμα για την ενημέρωση των πολιτών και τη στήριξη των επιχειρήσεων σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα. Δημιουργούμε και προωθούμε εφαρμογή e-shopping map με καταχωρημένα όλα τα καταστήματα της πόλης και στρατηγικά καθιερώνουμε θεσμούς και θεματικές εκδηλώσεις προώθησης της εμπορικής δραστηριότητας. 

Για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού τι σκοπεύετε να κάνετε;

Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται ο άνθρωπος και η αλληλεγγύη προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποτελεί προτεραιότητά μας. Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ίδρυση Δημοτικού Κέντρου Οικογένειας για τη ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική των οικογενειών, τη δημιουργία κέντρου βραχυχρόνιας φιλοξενίας ευάλωτων ατόμων, δωρεάν φοίτηση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια, σύγχρονο κοινωνικό παντοπωλείο, ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δημοτικό κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ, προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι θα είμαστε δίπλα, κάθε μέρα και όπου χρειαστεί στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος της Νέας Ιωνίας πώς θα αξιοποιηθεί;

Η Νέα Ιωνία άνθισε χάρη στη δημιουργικότητα των Μικρασιατών, το εμπορικό τους DNA, τις πολιτιστικές και ιστορικές καταβολές τους μεταφέροντας αξίες και παραδόσεις στην περιοχή πριν από 100 χρόνια, στοιχεία που σήμερα η πόλη μοιάζει να αγνοεί. Γι’αυτό σχεδιάζουμε την επανασύνδεση της πόλης με τις ρίζες της, μέσα από ένα πλέγμα έργων και δράσεων. Μεταξύ άλλων αξιοποιούμε το Αδριάνειο Υδραγωγείο ως χώρο πολιτισμού, προχωράμε στην άμεση ανάπλαση της εμβληματικής παραδοσιακής αγοράς της πόλης τα λεγόμενα «Ψαράδικα», σχεδιάζουμε και δημιουργούμε Πολιτιστικούς Πολυχώρους στα κτήρια της πρώην ALTEC και «Ανατόλια» και προωθούμε και ενισχύουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα των πολιτιστικών συλλόγων που έχουν αναλάβει τη μετάδοση των παραδόσεων στις νέες γενιές. Η Νέα Ιωνία είναι μια πόλη με περήφανο παρελθόν κι εμείς οφείλουμε να εργαστούμε για ένα σπουδαίο παρόν κι ένα αισιόδοξο μέλλον.